Tudomány

Megtalálhatták a világ legnagyobb dinoszaurusztojásait

A Csecsen Állami Egyetem világszenzációként tálalta kedden, hogy útépítés közben egy hegyoldalban a világ legnagyobb, egy métert is elérő megkövült dinoszaurusztojásait találták meg, de orosz tudósok egy szót sem hisznek az egészből.

A grozniji egyetem geológusa, Szaid-Emin Dzsabrailov azt mondta, hogy eddig mintegy 40 óriási dinótojást találtak, de a pontos számot nem tudják, mert még továbbiak lehetnek a földben. A sima felületű, ovális alakú kőszerű képződmények mérete 25 és 102 centiméter között váltakozik. A világ legnagyobb dinoszaurusztojásai egy robbantás nyomán kerültek a felszínre egy hegyoldalban, útépítés közben, közel a grúziai határhoz – áll a Csecsen Állami Egyetem közleményében, amely “szenzációs” leletről beszél.

Dzsabrailov geológus szerint ugyanakkor paleontológusokra vár annak megállapítása, hogy a Földön 60 millió éve barangoló sárkánygyíkok melyik fajától származnak a tojások. A geológus közölte, hogy a csecsen kormány védetté akarja nyilvánítani a lelőhelyet és turistákat akar az erőszakról elhíresült térségbe csalogatni.

Az állítólagos csecsenföldi világszenzációról terjedelmes tudósításokban számoltak be kedden az orosz tévécsatornák is, egy paleontológus azonban, akit az AFP kérdezett meg, kételkedik a hír valódiságában. “Sajnos a hír nem igaz. A dinoszauruszok nem rakhattak le tojásokat a hegyekben szökdécselve, mint a kecskék” – mondta Valentyina Nazarova. Szerinte a csecsenek jobban tennék, ha az Ezeregyéjszaka meséiből ismert képzeletbeli madár, a Rok (más írásmód szerint: Rúk) tojásaiként tüntetnék fel a “leletet”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik