Tudomány

Vízben éltek a dinoszauruszok?

A Cambridge-i Egyetem egyik professzora szerint az őshüllők túl nagyok és súlyosak voltak a szárazföldi léthez.

Brian J. Ford harminc éve dolgozik elméletén – melyet elmondása szerint eddig csak azért nem publikált, mert úgy vélte, valaki más majd hasonló elmélettel áll elő. Arra a megállapításra jutott, hogy a több tonnás testsúlyú dinoszauruszok számára nem lett volna “gazdaságos” a szárazföldi élet.

Szerinte teljesen értelmetlen az a kép, melyet eddig az olyan nagytestű dinoszauruszokról festettek, mint amilyen a Tyrannosaurus rex és társai voltak – az őshüllők fejüket leszegve, farkukat az égnek emelve kutatnak a zsákmány után. “A hatalmas farok cipelése önmagában az anyagcsere során keletkezett energia negyedét emésztette volna fel” – mutatott rá, hozzátéve, hogy a nagy farok egyébként is a vízi életmód egyik sajátja, hiszen úszás közben óriási segítséget jelent.

A professzor szerint elmélete arra is magyarázatot ad, hogy a dinoszauruszok lábnyomai miért olyan sekélyek, mint például az emberé, holott az őshüllők testsúlya alapján egészen más volna várható. Ennek csak egy oka lehetett: a fennmaradt lábnyomok sekély vízben keletkezhettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik