Poszt ITT
Image: 73900129, A 2019.05.29.-én este bekövetkezett hajószerencsétlenség fejleményei június 3.-án, 14.00 órától 19.30-ig., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Artner Sisso: Úgy esett Orbánnak, mint egy rendszerkritikus punkzenész

Szabó Tímeáról van szó.
Korábban a témában:

Szabó Tímea képviselőnő kedden megsértette Orbán Viktort a Parlamentben. Gondolom, nem csupán azzal, hogy nyilvánosan kérdést intézett hozzá a Hableány tragédiája kapcsán, hanem, csak úgy a felháborodott jelenlétével is.

Szimbolikus jelenet zajlott pár perc erejéig. Egy bátor nő az önálló véleményt felmutatni képtelen, a főnök elismerő félmosolyáért tapsikoló férfi képviselők tömegével, meg a pulpituson ülő Latorcai levezető elnökkel szemben szélmalomharcolt: úgy intézte a miniszterelnökhöz kérdéseit, akár egy vad, rendszerkritikus punkzenész.

Egyrészt számonkérte, miért nem rótta le a kegyeletét kellő tisztességgel, kellő időben a hajóbaleset áldozatai felé, másrészt kitért a nyomozás hiányosságaira. Megkérdezte, Orbán miért falaz a lányának, Ráhelnek és Rogán Antalnak, akik szerinte anyagilag érdekeltek a dunai hajózás káoszában, s ily módon közvetve felelősek lehetnek huszonnyolc ember haláláért. A képviselőnő tajtékzott, miközben balján lent egy pacalgőzös fideszes méltatlankodott.

Pedig a kérdések nem voltak épp megalapozatlanok, hiszen ma – miután a Hableány roncsait kiemelték, s a Margit hídról a gyászlobogókat eltüntették – már tudjuk, hogy nem egy hétköznapi turisztikai bizniszben történt véletlen balesettel van dolgunk. Az eset kapcsán került nyilvánosságra, hogy a katasztrófát okozó Viking Sigyn nevű hajó svájci tulajdonosa közös céget visz a magyar állammal, e vállalkozás a kikötők üzemeltetésével is kaszál, így érdekelt a dunai hajóforgalom maximalizálásában. A cégnek az állam monopoljogot biztosított és az obskurus svájci cégtársnak átengedte a profit felét, amit a 24.hu cikke szerint baljós módon épp a tragédia előtt vett fel.

A Vikingnek jutott némi kegy a baleset után is, hiszen a kapitány tizenötmillió forint óvadék ellenében szabadlábon védekezik, a hajóját pedig közvetlenül a tragédia után kiengedték az országból, ami lehetővé tehette a bizonyítékok eltüntetését.

Következmények aligha lesznek, felelősséget senki nem fog vállalni, ahogy Szabó Tímea kérdéseire sem válaszolt a miniszterelnök a Parlamentben. Hogyan is válaszolhatott volna?! Ő meg az őszinte válaszok viszonya olyan, mint az anyagé és az antianyagé, ha találkoznának, mindkettő megsemmisülne azonnal. Így marad a hárítás, a propaganda meg a jól bevált fordulat, hogy azzal vádolja meg kérdezőjét, amit ő maga művel épp: ízléstelenséggel és kegyeletsértéssel.

Idézzük Orbánnak a tragédia ügyében tett egyetlen úgymond nyilatkozatát:

Sokat gondolkodtam azon, miért rázta meg ennyire az országot a tragédia, és arra jutottam, hogy talán azért, mert az áldozatok a vendégeink voltak, a magyar pedig vendégszerető nép, és most azt látjuk, elveszítettük a vendégeinket, ezért a gyász.

Hát, a gyász kicsit bonyolultabb dolog ennél.

Az emberek zöme képes érdek nélkül is együttérezni. Például azok a budapestiek, akik naponta jártak el a helyszín mellett, és sokuk virágot, mécsest helyezett el a rakparton; apák, anyák, nagyszülők országszerte, köztük alighanem a miniszterelnök által meg sem említett magyar áldozatok hozzátartozói.

Huszonnyolcan vesztették életüket vélhetően emberi mulasztások sorozata miatt, de a politikai felelősségből nem kér az az ember, aki egyébként személyes sikerének tulajdonít mindent, ami jó az országgal történik.

Orbán tudtommal nyilvánosan nem mondott köszönetet az osztrák, a cseh, a koreai segítőknek, akik a korszerű mentőeszközöket biztosították, s a szlovákoknak sem, akik apasztották a Dunát, míg Győrből az úszódaru eljutott Budapestig.

A miniszterelnök az elmúlt két hétben semmiféle együttérző hivatalos gesztust nem tett az áldozatok és a hozzátartozóik felé. Nem ment a helyszínre, nem tűzetett fekete zászlót budavári lakosztálya erkélyére, nem beszélt a hősökről az elrabolt médiájában.

Szerencsére másoknak voltak megrendítő tetteik, gesztusaik.

  • A Hullám nevű hajó huszonhat éves kapitánya, Raub Emőke nem fogadta el a két ember élete megmentéséért neki kínált oklevelet, arra hivatkozva, hogy csak a kötelességét teljesítette.
  • A Hableány kapitányának lánya naponta többször ment el munkába a hajóroncs felett a hídon, tudva, hogy az édesapja holtteste ott hever valahol a mélyben.
  • A búvárok végezték emberfeletti munkájukat, volt köztük, aki annyira kimerült az erős sodrásban, hogy a megtalált áldozatot átölelve pihenni kényszerült odalent.

Szóval sokat látott a vén Duna e két hét alatt.

Kiemelt kép:  Mohos Mártin /24.hu

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Police officers tear the shirt of a protester during a clash inside a shopping arcade in Sha Tin of Hong Kong after a rally against a controversial extradition law proposal in Sha Tin district of Hong Kong on July 14, 2019. - Riot police and protesters fought running battles in a Hong Kong shopping mall on July 14 night as unrest caused by a widely loathed plan to allow extraditions to mainland China showed no sign of abating. (Photo by Philip FONG / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.