Poszt ITT

Itt ebédelnek a menő budaiak

Zömmel zöldet.

Ha valaki rajong Brad Pittért vagy Jennifer Lopezért, akkor azt is tudja, hogy e két sztár vegán. Azaz semmi állati eredetű ételt nem vesz magához. Madame Besamel, a vega a brit Glamourt olvasva nyugtázza, hogy a menő vegánok jelentős része amerikai. Az USA-ban a celebritások Madonnától Ariana Grandéig és Jared Letótól Bill Clintonig zöldséget és gabonát esznek.

Főhősnőnk ezért úgy dönt, hogy keres Budapesten egy olyan helyet, ami a trendi zöldségevőket szolgálja.

Ezt edd 3000 forintért

Rézi bácsi és Madame Besamel eteti önöket minálunk.

“A” héten Rézi jön, a húsfaló, aki a főzeléket sem veti meg, “B” héten Besamel, a vega, aki nem löki ki tányérjából a szalámit.

Gasztroblogunk alappillére: tíz euró, azaz háromezer forint van jóllakni.

A MOM Park Fruccolájára esik a választása. A Fruccola honlapján angolul találhatunk meg minden információt az ételekről és a hely szellemiségéről. Vegán és vegetariánus fogások mellett könnyű húsos fogásokat is kínálnak. A szemet kiszúró főreklám a növényi alapú desszerteket hirdeti: nálunk ehetsz áfonyás kesu-sajttortát és vegán tápiókapudingot! Az étterem egy elegáns bevásárlóközpont mellett létesült, irodanegyedben, új építésű toronyházak mellett. Óriási üvegablakokon ömlik be a fény.

A kantinba lépve kártyát kapunk és óriási könyvespolc fogad minket. Főként angol nyelvű újhullámos szakácskönyvek. Vegán, vegetariánus, gluténmentes receptgyűjtemények. Indiából, Izraelből, Amerikából és Magyarországról.

Madame Besamel a kártyát szorongatva tudomásul veszi, hogy a recepción túl nincs pénzforgalom, minden fogyasztását a frissen kapott kártyájára kell terhelnie. A hely berendezése modern, átlátható, egylégterű. Letisztult formájú faasztalok, padok, bárszékek – a moderneknek. Vendéglői asztalok piros és sárga műanyagszékekkel – a klasszikusoknak. Sok zöld növény.

A napi menü szőlős csirke és fokhagyma-krémleves. A pultnál temérdek saláta-alapanyagból összeállítják nekünk saját mixünket (friss, grillezett vagy sült zöldségekből). Adhatunk hozzá tofut, tojást, tonhalat, csirkemellet. Izgalmas salátaönteteket. Lehet rendelni előre összeállított salátákat és frissen készült ételeket is.

Madame Besamel sárga currys zöldséges tésztát rendel pirított lazaccal és királyrák-farokkal (2590 forint) és vegán kókuszkockát (550 forint).

A desszertet azonnal elviheti egy tálcán. A pult végében tölthet magának tisztított vizet. A főételt frissen készítik és hozzák – majd.

Közben főhősnőnk nézi a vendégsereget: 25 és 45 közötti modern, városi, értelmiségi nők és férfiak. Sokuk irodai belépőkártyával a nyakában. Ruhájuk fekete, fehér, szürke, esetleg kék. A nőkön szolid smink. Sokan szemüvegesek. Besamel szomszédja gluténmentes szendvicset ebédel (ezt a harsányan felszolgáló pincér miatt tudni).

Tíz perc elteltével Madame Besamel étele is megérkezik. Gluténmentes verzióban kérte a tésztát. Mentes ételekből ugyanis már annyi rosszat evett, hogy úgy döntött: ha ez a pasta rossz, kimegy. De a tészta állaga jó. A fusilli nem száraz és nincs szétfőzve. Feszes al dente. Viszont sótlan. A zöldségeket (sárgarépa, kaliforniai paprika, brokkoli) olívaolajon futtatták meg. Enyhén fűszerezték sárga curryvel. A lazacdarabok túlsütve, szinte semmi nedvességtartalmuk. A királyrákfarkakat viszont tökéletesen készítették el: roppannak, épphogy megsültek, szaftosak. Az ételt friss, finom csírákkal díszítették.

Madame Besamel ízlésének az étel nem elég karakteres. Kár, hogy nem lehet a fogást intenzívebb vagy lágyabb curryvel kérni, mint az ázsiai vendéglőkben általában.

A desszert picit száraz. Kókuszosnak kókuszos és csokisnak is csokis, ráadásul jó minőségű alapanyagokból készült. Némi lekvárral vagy gyümölccsel kevéssé lenne fojtós.

A MOM Fruccola menő hely: valódi, hiteles, egészséges zöldségoázis a betondzsungelben. A konyha azonban még közel sem tökéletes. Madame Besamel azt javasolja, hogy az ételek között legyenek merészebb variációk is. Mert nem minden vega jókislány, vannak lázadók is.

 

Teszt időpontja: 2018. november 22.

Teszt helyszíne: Fruccola Juice Café MOM, 1123 Budapest, Alkotás u. 53.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik