Poszt ITT

Mikló Géza: Nem az a cél, hogy lelőjük, ami él és mozog

Gyilkosnak nevezni minden vadászengedéllyel rendelkezőt pont olyan, mint az, hogy minden BMW-s barom, minden suzukis csóró, minden férfi hímsoviniszta.

Mint vadászember fejtem ki a véleményemet a bükki farkas ügyét övező indulatokkal kapcsolatban.

Sok etikus vadászt ismerek. A nevükben is tiltakozom, hogy egy kalap alá vegyenek minket a „puskás hentesekkel”. Egy vadászt nem az tesz vadásszá, hogy engedélye van és fegyvere. A vadászat kultúrája mélyen gyökerezik, alapja a tisztelet. Tisztelet egymás és a vad iránt. Rengeteg írott és íratlan szabály köt minket. Nem az a cél, hogy mindent lelőjünk, ami él és mozog, nagyon nem. Vadászat a vad téli takarmányozása, óvása is. Vadászat kint ülni a lesen a jó levegőn, nézni a csillagokat, és a látvánnyal betelve hazamenni – ebből van több.

Gyilkosnak nevezni minden vadászengedéllyel rendelkezőt pont olyan, mint az, hogy minden BMW-s barom, minden suzukis csóró, minden férfi hímsoviniszta, minden jobb/baloldal párti népellenség, hazaáruló. Címkézni könnyű, kicsit messzebbre látni, nézni nehezebb.

Akár tetszik, akár nem, te is részese vagy annak, hogy a vadállomány túlszaporodott, élőhelye beszűkült. Te is eszel lángost, főtt kukoricát, borsót, rizst, kenyeret. Ezek megtermeléséhez földterület kell. Nem az erdőben terem, nem magától bújik ki a mezőn, az erdőtől, mezőtől elhódított területen monokultúrákban termelik ezeket az alapélelmiszereket.

A gazdák és vadászok kötelességei közé tartozik, hogy megóvják a vetést vaddisznótól, szarvastól, varjaktól, galamboktól. Ha nem így tennénk, akkor még több területet kellene művelés alá vonnunk, hogy az emberek és haszonállatok etetéséhez megtermeljük, ami kell.

Elfogadod vagy sem, te is részese, haszonélvezője vagy ennek a láncnak. Ha eszel húst, jó, ha tudod, a vadhús a boltokba a vadásztársaságoktól kerül. Fogyaszthatnánk több vadhúst, és akkor kevesebb karámban nevelt disznónak, ketreces csirkének kellene takarmányt biztosítani.

Mi, emberek nyúltunk bele a természet rendjébe, és nem is elsősorban a vadászat által, hanem a vadon élő állatok élőhelyeinek beszűkítésével. Városok épültek, autópályák, gyárak. Csúcsragadozóink eltűntek. Most kezdenek visszatérni a medvék, farkasok. Az ő feladatuk lenne az állományszabályozás, de jelen helyzetben ez a vadgazdálkodásra hárul. Az etikus vadászok az okozott sebek kezelésében vesznek részt, és nem újakat próbálnak ütni.

Nézz tehát kicsit magadba te is. Becsüld meg, ami termett, pazarolj kevesebbet. Hehe, mintha azt mondanám, hogy mindenki pazarol, igaz? Nem kell mindenkinek horgászni, vadászni, földet művelni, programozni, tanítani, autót szerelni. Pont ez benne a szép. Hidd el, teljesen más az, hogy azt mondod: „Én ezt nem tudom/akarom csinálni.”

Vedd a fáradságot, tájékozódj, mielőtt ítélsz.

Büntetést érdemel, aki megölte a bükki farkast? Igen. És ebben a vadásztársadalom is egyetért.

 

A szerző mobilfejlesztő, a 24.hu kiadójának munkatársa.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik