Belföld

Áll a bál Sebestyén Balázs és a vadászok között

A műsorvezető nagyon kiakadt a bükki farkasölőre, akire súlyos büntetés vár.

A Bükki Nemzeti Park munkatársa október 8 -án egy kifejlett európai szürke farkas (Canis lupus) fiatal hím példányának tetemére bukkant Nagyvisnyó külterületén. Az InfoRádiónak a park munkatársa azt mondta, a 2-3 éves állat Magyarországon született.

Gombkötő Péter szerint biztos, hogy szándékosan végeztek a szigorúan védett állattal.

A pénzben kifejezett természetvédelmi értéke a fajnak 250 ezer forint példányonként. Abban nagyon sok körülmény közrejátszhat, hogy a megöléséért milyen büntetés szabható ki.

A természetkárosítás, az állatkínzás, orvadászat is felmerülhet, az biztos, hogy törvénytelen a farkaskilövés. A nemzeti park lakossági fórumokon ismerteti, miként kell viszonyulni a nagyragadozókhoz.

Sebestyén Balázs a farkasölőről

A Blikk ír arról, miként reagált a Rádió 1 műsorvezetője a hírre, hogy egy vadász lőhette ki a fiatal farkast. Sebestyén Balázs borzasztónak tartja, hogy a vadászok között sok a hülye, aki egy nyolcéves gyerek szintjén van és azért megy vadásznak, mert gyáva katonának.

Fegyverben, erőszakban hívő, kisebbségi komplexusos, péniszhosszabbító emberek mennek vadászni, tisztelet a nagyon kevés kivételnek, aki valóban a vadgazdálkodással foglalkozik és értő vadász. A legtöbbnek ez egy hatalomfitogtatás, hogy ők a kiváltságosok, akik puskát kapnak és mindenre lőhetnek. Istent játszanak, közben alkoholisták. (…) Olyan s.ggek, komolyan mondom! (…) Vannak normális vadászok, nem azt mondom, de kevés. Sok a hülye. A nyolcéves gyerek szintjén vannak. Borzasztó! Az megy vadásznak, aki gyáva katonának. Ez tökre így van. A kis tapsifüles nem lő vissza.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársa, Földvári Attila a Blikknek azt mondta, értetlenül állnak a műsorvezető kirohanása előtt, hiszen tavaly korrekt beszélgetésük volt a  vadászatról, vadgazdálkodásról.

Ki kell kérnem magunknak ezeket a már-már közösség elleni uszítás határán mozgó megállapításokat, általánosításokat a hatvanötezer magyar vadász nevében. (…) ez a terület rendkívül részletesen és szigorúan szabályozott, a túlnyomó többség ennek megfelelően hódol szenvedélyének.

A lap megkeresett néhány ismert vadászt is. Bodrogi Gyula „egy dilettáns ember buta véleményének”, Póka Egon „egy semmiből jött híresség elfogult és tájékozatlan megnyilvánulásának” nevezte a műsorvezető kirohanását. Kemény Dénes ugyanakkor úgy vélte, sok igazság van Sebestyén Balázs szavaiban, csak az arány más, mert a vadászok többsége etikus.

Lelőttek egy farkast a Bükkben
Az állaton egyértelműen azonosítható lőtt seb volt.

Kiemelt kép: Facebook/Rádió1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik