Poszt ITT

Bomba szakított szét egy kisbuszt Afganisztánban – 11 halott

Köztük hat gyerek és egy nő. Választ az ország.

Út mentén elhelyezett robbanószerkezet végzett tizenegy civillel az afganisztáni parlamenti választások második napján, vasárnap. Az áldozatok között hat gyerek és egy nő van.

A pokolgép egy kisbuszt szakított szét a kelet-afganisztáni Nangarhar tartomány Acsin körzetében.

Holttesteket szállítanak el egy kabuli szavazóhelyiség bejárata elől
MTI/EPA/Dzsavád Dzsalali

Egyelőre senki nem vállalta magára a merényletet, de a térségben a tálibok és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet is aktív.

A kabuli kormány ellen fegyveres felkelést folytató tálibok korábban a választások bojkottjára szólították fel a lakosságot, és támadásokkal fenyegettek. 

Vaisz Barmak afgán belügyminiszter tájékoztatása szerint szombaton országszerte 192 incidensben legkevesebb huszonnyolcan vesztették életüket, köztük a biztonsági erők 11 tagja. Összesen 102 ember sebesült meg.

Az ENSZ szerint összesen 2789 civil vesztette életét Afganisztánban az idei év első kilenc hónapjában, és 5252 sebesült meg.

Vasárnap az ország 34 tartományából tizennégyben folytatódtak a parlamenti választások. Országszerte 401, ezekből Kabulban, a fővárosban 45 olyan szavazóhelyiség nyitotta meg kapuit Afganisztánban vasárnap kora reggel, mely technikai, biztonsági vagy adminisztratív okokból maradt zárva előző nap.

A Független Választási Bizottság vezetője szerint a 8,8 millió regisztrált választóból hárommillióan adták le szavazatukat szombaton, a parlamenti választások első napján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik