Nagyvilág

Újabb vérengzést rendeztek a tálibok

Afganisztán középső részén legalább tíz rendőrrel végeztek.

Legalább tíz rendőrrel végeztek a tálibok az Afganisztán középső részén található Majdán Vardak tartományban. A helyi rendőrség szerint a szélsőségesek szombat éjjel átfogó támadást indítottak a biztonsági erők ellen a térségben, de sikerült visszaverni őket.

A tálibok felgyújtottak egy kormányzati épületet Szajíd Abád körzetben, végeztek a körzeti rendőrfőnökkel és kilenc kollégájával.

A lázadók ellenőrzőpontokat romboltak szét, négy tartományban – Vardakban, Logarban, Gazniban és Paktiában – áramszünetet okoztak. Felrobbantottak egy autópályahidat, amely Gazni, Zabul és Kandahár tartományt kötötte össze az afgán fővárossal, Kabullal.

Abdul Rahman Mangal tartományi szóvivő szerint az összecsapások még tartanak, a felkelők és a kormányerők is veszteségeket szenvedtek.

Zabihulláh Mudzsáhíd tálib szóvivő azt állította, bevették Szajíd Abád központját, fegyvereket, lőszert és járműveket zsákmányoltak, valamint megölték a biztonsági erők több tagját. A kormányerők tagadták, hogy a szélsőségesek elfoglalták a települést.

A felkelők többször indítottak támadást stratégiai jelentőségű tartományok – például Gazni és Majdán Vardak – ellen az utóbbi hónapokban. Két héttel a parlamenti választások előtt labilis a biztonsági helyzet, az ország több térség áll tálib felügyelet alatt. (mti)

Kiemelt kép: Europress/AFP/Wakil Kohsar

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik