Poszt ITT

Már kapni Pesten jázminpakócás kenderteát!

A nyóckerben.

Hogy az oroszok mikor kattantak rá a vegánburgerre, azt pontosan nem tudni, de az tény, hogy ez az étel a budapesti „Matrjoska Kroshka” orosz vegán street food bisztró egyik specialitása. De ne legyünk ilyen kötözködőek. Madame Besamel imádja a szláv konyhát. Az elmúlt évben nemcsak a Moszkva tér Bisztrót, hanem az Ukrán udvart is tesztelte.

Ezt edd 3000 forintért

Hetente eteti önöket Rézi bácsi és Madame Besamel.

“A” héten Rézi jön, a húsfaló, aki a főzeléket sem veti meg, “B” héten Besamel, a vega, aki nem löki ki tányérjából a szalámit.

Gasztroblogunk alappillére: tíz euró, azaz háromezer forint van jóllakni.

Kicsattanó örömmel fogadta tehát a hírt, hogy megnyílt egy új fővárosi célpont, méghozzá a Kálvin térnél, a Szabó Ervin Könyvtár előtt, a Baross utca sétálórészén található.

Madame Besamel már belépéskor beleszeret a helybe. Tiszta „tyérem tyirimók”-hangulat: nyírfalámpák, nyírfamécsesek, faburkolat, mohafelhők, natúr téglafalak és színes párnák mindenütt. A hűvös őszi időben Madame Besamel, a vega leginkább egy finom, meleg és tartalmas orosz levesre vágyik. Paradicsomos burgonyakrémleves és erdei gyümölcsleves közül lehet választani. Hm, nem igazán karakteres orosz fogások. Egy jó kis vega borcs, scsí vagy szoljanka de jó lenne most – gondolja a madame. A főételek között viszont ott figyel az orosz ravioli: a pelmenyi. Bár a céklás, sütőtökös stb. vegánburgerek is izgalmasnak tűnnek, Madame Besamel ellenáll az ámerikai-germán kísértésnek. De nem ítélkezik: a divat az divat. Мода.

Megrendeli a hármas számú menüt: paradicsomos burgonyakrémleves és pelmenyi (2050 forint). Utána vaníliás sült sütőtököt kér erdei gyümölcsökkel (490 forint) és jázminpakócás kenderteát (390 forint).

A teának külön örül, hiszen mit ér egy orosz étkezés tea nélkül? Azt az orosz-ukrán szemléletet pedig imádja, hogy érdemes az erdő-mező kincseiből mindent hasznosítani. A tea azonnal érkezik, kellemesen karakteres és nem túl édes. Senki ne izguljon: nem lehet tőle betépni. A jázminpakóca pedig a sztívia vagy sztevia szép ősmagyar neve.

Egy percen belül érkezik a leves is, pohárban. Kanál nincs. Elvégre egy street food nyírfaerdőben ülünk. Ezzel sincs gond, és a leves is finom. Nem savas, nem édes és pont szürcsölhető hőmérsékletű, azaz felhasználóbarát hőfokú. De hol az orosz érintés? Legalább egy kis frissen vágott kapor illatozna a tetején…

Míg Madame Besamel várja a főételt, kedvenc szerzőjére gondol. Minden orosz írók atyuskája, a muzsiknak öltözött gróf, Lev Tolsztoj vega volt. Az orosz irodalom nagy alakjának, a Háború és béke, és az Anna Karenina szerzőjének világnézete élete derekán óriási fordulatot vett. A léha, arisztokrata, városi létből kiszakadva az egyszerű paraszti életet kereste, és igyekezett természetközeli módon élni – igaz, a maga gigantikus birtokán. Sommásan meg is fogalmazta, hogy miért nem eszik állatot:

Amíg vágóhidak lesznek, addig lesznek csatamezők is. A vegetariánus étrend a humanizmus kemény próbája.

Madame Besamelt morálfilozófiai töprengéseiből a desszert érkezése ébreszti. Vajon miért jön az édesség a főétel előtt? Ki tudja.

Egy perc múlva azonban megérkezik a főétel, a pelmenyi is. Na, és most itt vissza kell fognia magát Madame Besamelnek, nehogy ódákat zengjen róla! Még a végén újra meggyanúsítanák, hogy lefizették. (Csak hogy mindenki számára világos legyen: ezek a tesztek teljes inkognitóban zajlanak. Soha, senki nem sejti a személyzetből, hogy Madame Besamel a sarokban titokban tesztel.) Na, de visszatérve az ételünkhöz: ez a pelmenyi zseniális! Három színben és ízben tálalják: lila káposztás, barna krumplis és zöld parajos. Cukkinimártást adnak hozzá. Tört dióval hintik meg. Ebben a fogásban benne van a modern orosz medve lelke.

Visszatérve a filozófiai vonalra: ezek az ételek természetesen nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű alapanyagot, így tojást, húst és tejterméket sem. Vannak mogyorómentes és gluténmentes opciók is. Állításuk szerint semmilyen mesterséges adalék vagy színezőanyag sincs a Matrjoska Kroshka ételeiben. Mindent házilag, az étteremben készítenek: a kenyeret és a bucikat is.

A vaníliás, erdei gyümölcsös sült tök picit kihűlt, mire Madame Besamel hozzájutott. De erről az édességről is csak szuperlatívuszokban tud beszélni. Egyszerű, szívet melengető, őszi recept. A sütőtök csak enyhén vaníliás. Picit karamellizált. Kiválóan simul az ízéhez a vörös bogyósgyümölcs.

Madame Besamelnek tetszik ez az orosz vegán street food. Javaslata csupán annyi, hogy minden fogásban legyen meg az a pici orosz hangsúly. És ő bizony csinálna egy „Tolsztoj menüt” is.

 

Teszt időpontja: 2018. szeptember 26.

Helyszín: Matrjoska Kroshka, Budapest, 1085. Baross utca 6.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik