Poszt ITT

A tetőn távozott egy budapesti éttermi vendég, miután jalapeño-túladagolást szenvedett

Bemelegítésnek Frida Kahlo, mi (ki) más?

Madame Besamel kilép a budavári Frida Kahlo kiállításról és úgy érzi, azonnal mexikóit kell ennie. Telefonján megkeresi a legközelebbi ilyes irányzatú éttermet. Belép a várliftbe és elindul a Bartók Béla út felé, az Arriba Taqueriába.

A bisztróban ugyanolyan szuggesztív színkavalkád fogadja, mint a mexikói festőnő kiállításán: smaragdzöld, türkizkék, okkersárga, irizáló rózsaszín és vibráló piros falak, székek, asztalok és virágok mindenütt. A falra rajzolt menü tetején apró Frida Kahlo-portré. A miniatűr grafikán az ikonikus mexikói festőnő úgy mosolyog, ahogy a festményein sose.

Ezt edd 3000 forintért

Hetente eteti önöket Rézi bácsi és Madame Besamel.

“A” héten Rézi jön, a húsfaló, aki a főzeléket sem veti meg, “B” héten Besamel, a vega, aki nem löki ki tányérjából a szalámit.

Gasztroblogunk alappillére: tíz euró, azaz háromezer forint van jóllakni.

Madame Besamel, a vega gyorsan rendel. Arriba salátát (990Ft), jalapeño popperst (1390 Ft) és fahéjas rizstejet (490Ft).

Az ételek frissen készülnek, addig Besamel fémszívbe zárt tükrökkel ékesített falikútnál mos kezet. Majd piros neonfénnyel díszített Szűz Mária freskó szomszédságában álló csiricsáré virágos asztalhoz ül le.

Rendeléskor ügyelt arra, hogy a mexikói konyha emblematikus vega alapanyagai (avokadó, paradicsom, csili) bekerüljenek az ebédjébe.

Fotó: Madame Besamel

Az Arriba saláta friss paradicsomból, avokádóból és római salátából áll. Hozzá kis tálkában házi zöldfűszeres, citromos öntetet mellékelnek. Az étel friss és üde, hagyja érvényesülni az eredeti ízeket. Igazi könnyű, nyári fogás.

A jalapeño poppers csípős csilipaprikába töltött sajt, ropogós bundában kisütve. Hozzá házi tejfölös, paradicsomos, majonézes, korianderes mártás jár. Ezt az ételt csak haladóknak javasoljuk. Rendkívül gusztusos, ahogy a ropogós panírt késsel megnyitva a tányérunkra csordogál az olvadt cheddar sajt. Egy falat popperhez azonban legalább egy négyzet-centiméternyi jalapeño is tartozik. Így ennek a mexikói frissensült csomagocskának az elfogyasztása először vizuális orgiával, majd ízlelés közben csípős kínokkal, végül aktív orrfújással és verejtékezéssel jár. Az ügylet pozitív hozadéka az, hogy egy kiadós adag izzasztó jalapeño poppers eltüntetése után a negyvenfokos pesti hőség már meg se kottyan az embernek. Visszatérve a lényegre: ez az étel pikáns és karakteres mexikói fogás. Igazán vonzó, hogy rendelésre, frissen készül. A csípős ízek kedvelőinek kötelező kipróbálni.

Madame Besamel felhörpinti fahéjas rizstejét. A lágy, enyhén édeskés, fűszeres ital kiválóan megnyugtatja az alaposan próbára tett ízlelőbimbókat. A vegánoknak üzenjük, hogy a személyzet tájékoztatása szerint a koktél nyomokban tejszínt is tartalmaz.

Fotó: Madame Besamel

Mindent összefoglalva az Arriba Taqueria egy olyan mexikói étterem, ahol gyorsan szolgálnak ki, de nem gyorskaját adnak. Itt minden eredeti. A taco, a burrito és a quesadilla vega változatban is létezik. Az egyetlen rossz pont talán az, hogy a fém evőeszközökön és a falikútból tölthető csapvízen kívül minden eldobható műanyagban kerül az ember asztalára. Viszont ezek az ibrikek a cég honlapjának tájékoztatása szerint kukoricakeményítőből készülnek és három hónap alatt a szabad ég alatt bárki kertjében lebomlanak. (Mi most tesztelünk!)

Madame Besamel a testében keringő jókora mennyiségű kapszaicin (a fenolból származtatható alkaloid, amitől a paprikát csípősnek érezzük) hatására az éttermet nem az ajtón, hanem a tetőn hagyja el. Kipróbálja, hogy a tetemes adag jalapeño elfogyasztása után fellépő hallucináció hatására végig tud-e szaladni úgy a háztetőkön, mint a legutolsó James Bond-film nyitójelenetében tette azt a 007-es Mexikóvárosban.

 

Teszt időpontja: 2018. július 19.

Helyszín: Budapest, XI. kerület, Bartók Béla út 21.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik