Poszt ITT

Ez Budapest legmenőbb megfizethető tojásozója

Szerinted a tojás unalmas? Irány az À la maison, és rájössz, milyen sokoldalú ez az egysíkúnak tűnő étel.

A megfizethető villásreggelik mennyországa Budapest belvárosában működik.

Ezt edd 3000 forintért

Hetente eteti önöket Rézi bácsi és Madame Besamel.

“A” héten Rézi jön, a húsfaló, aki a főzeléket sem veti meg, “B” héten Besamel, a vega, aki nem löki ki tányérjából a szalámit.

Gasztroblogunk alappillére: tíz euró, azaz háromezer forint van jóllakni.

A Szervita tér egyik szecessziós házának aljában található az À la maison. Klasszikus, elegáns bisztróhelyszín. Itt reggel nyolctól délután ötig lehet fantáziadúsan früstökölni. Déltájt a hely ebédet is kínál.

Madame Besamel jelentős tojásrajongó. Ebben a lelkesedésében legfőbb támasza egy francia regényíró: Alexandre Dumas. Monte Cristo, a muskétások és D’Artagnan szülőatyja ugyanis élete főművének nem szépirodalmi alkotásai valamelyikét, hanem monumentális irodalmi szakácskönyvét tartotta. A Nagy Konyhaszótár című opusban 56 tojásétel és 16 különböző omlett receptjét adja közre, frenetikus anekdotákkal fűszerezve.

Madame Besamel, a vega valósággal euforikus állapotba került, amikor értesült, hogy a magyar főváros egy pontján napközben, sőt, délután is lehet tojásozni.

Az À la maison-ban elegáns, hamuszürke, plüssborítású, rézlábú fotelek és párizsias, fehér márványasztalkák. A tér világos, tágas. A plafont kristálycsillárok díszítik. A személyzet mosolyogva fogadja a vendéget.

A választás nehéz: lazacos, spenótos, hollandi mártásos, sajtos, királyi módon készült, Benedict, szalonnás, avokádós és temérdek egyéb ízesítésű tojáskompozíció szerepel a menüben. Sőt, lehet két tojásból buggyantott, tükör-, lágy- vagy keménytojást is rendelni. Akár rántottát is. Rengeteg feltéttel. Van itt sós és édes waffel, meg amerikai palacsinta is. Müzli, smoothie, Croque Monsieur és Madame szendvics. Grillkolbász, libamájpástétom. Külön örömünkre szolgál, hogy a francia, az amerikai és a brit fogások mellett külön fejezetet kap a magyar lecsó és a bundáskenyér, fél-féltucatnyi variációban. Rengeteg a vega, a gluténmentes és a laktózmentes választási lehetőség is.

Madame Besamel Vega reggelit (2190 Ft) rendel és Gundel palacsintát (990 Ft). A Vega reggeli részét képező, igazán korrekt minőségű presszókávé és a frissen facsart, édes, aromás narancsdzsúz rögtön megérkezik.

A hely dugig, a vendégek szinte kivétel nélkül külföldiek. Madame Besamel közben Dumas irodalmi szakácskönyvébe mélyed és a Tojás című fejezetet olvassa.

Szinte minden szakácskönyv azt tanácsolja, hogy a tojás beszerzését a két Miasszonyunk-ünnep között tegyék meg, tehát augusztus 15-e és szeptember közepe között. A legjobb mód, hogy tartósítsuk a tojást: elföldeljük őket friss faszén hamujába, mibe borókaágat, babérágat és más aromás gallyakat keverünk, jó még a hamuba vegyíteni nagyon száraz és nagyon finom homokot is.”

Dumas szerint egyébként a tojás fogyasztásának legkitűnőbb módja, ha lágyra főzzük.

Vannak emberek, kiknek egy tojás az csak egy tojás. Ez hiba! Két ugyanazon órában tojt tojás – az egyiket egy kertben szaladgáló tyúk tojta, a másikat pedig egy belső udvarban szalmát evő tyúk –, óriási különbségeket mutathat ízben és zamatban.

Közben, viszonylag gyorsan, megérkezik az ételünk. Szép, nagy, fehér tányéron friss, színpompás zöldségek. Apróra vágott kaliforniai paprika, zamatos paradicsom, pár szelet avokádó és kígyóuborka vegyes zsenge salátaágyon szépen elrendezve. Egy darab virágformájú vaj. Két tökéletesre főzött buggyantott tojás. Amikor Madame Besamel belevág, az aranyló, folyós sárgája körbefut a tányéron. Sóval, borssal ízesíti és úgy tunkol bele magos, félbarna baguette-szeletkéket. Pompás, egyszerű ízek, semmi faxni. Komplett, jóízű fogás. Talán vajból lehetne picit több az adagban, és az egyik megbarnult avokádó-szeletkét kidobhatták volna tálalás helyett.

A Gundel-palacsintára várni kell. Addig Madame Besamel tovább olvassa Dumas-t:

Gyakran előfordul, hogy túlfőtt lágytojást adnak fel Önnek, ilyenkor alkalmazza ezt a módszert: nyomkodja villával apróra a tojást a tányérján, sóval, borssal és egy darab vajjal; szórja meg metélőhagymával, és ha nincs ideje új tojást főzetni, ezen változtatással nem veszít sokat.

Épp eljut ahhoz a részhez, amikor Dumas a kedvenc luxusreceptjét meséli, miszerint a királyi udvarban tizenöt buggyantott tojáshoz tizenkét kacsa pecsenyelevét adták fel ízesítésnek, amikor megérkezik végre a Gundel-palacsinta.

Szép. A palacsintában (picit fojtós) diókrém, mellette üde dióhab, díszítésnek sárgabarackdzsem. Külön kis kancsóban karakteres étcsokoládé-mártás. Minden klappolna, ha a palacsinta tésztája nem lenne ilyen vastag. Kár.

Összességében viszont Madame Besamel jól érezte magát az À la maison-ban. Izgalmas és sokoldalú az étlap, ahonnan akár egy évig is tudna válogatni kedvére való villásreggeliket. Fizetés után Madame Besamel felteszi képzeletbeli kiskalapját, arcába húzza fátylát és pejlovára pattan: várja Porthos, a muskétás, hogy elkísérje a Milady táncmulatságára.

 

Teszt időpontja: 2018. június 25.

Helyszín: À la maison Grand, 1052 Szervita tér 3. Budapest

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik