Poszt ITT

Itt a polgármester, aki azért nem indult a választáson, hogy népszerűbb legyen

Pető Péter
Pető Péter

főszerkesztő-helyettes. 2018. 02. 17. 08:00

Történetek Ficak Róbert polgármesterről, akit hatalmas fölénnyel választottak elöljárónak, miután kiderült, hogy gátlástalan hóhányó, s szenvedélyen szeret lopni, valamint kabinetfőnökéről, Liliom Lajosról, aki azért épült be Ficak pártjába, hogy bosszúból tönkretegye azt. Meg is tett mindent a bukásért, minek köszönhetően Ficak egyre sikeresebb lett. (7. rész)
Korábban a témában:

– Nagy húzás volt, hogy csak azok az óvodások kaptak uzsonnát, akiknek a szülei szerződésben vállalták, hogy ránk szavaznak. Ahogy nézem a számokat, megint két-három százalékot emelkedett a népszerűségem – mondta elégedetten Ficak polgármester.

Az elöljáró Liliom kabinetfőnökkel ebédelt a Velőscsontbrigád nevű étteremben, ahol szokás szerint a sarokban foglaltak helyet. Érkeztükkor minden korner foglalt volt, de Ficak Liliom javaslatára már évek óta úgy járt el ilyenkor, hogy egyszerűen felállította valamelyik társaságot, hiszen mégiscsak ő a város első embere, ott kell ülnie, ahol szeret. Ezúttal egy háromgyermekes családot küldött odébb, éppen a főételnél tartott a família, a kicsik rántott hússal, krumplipürével bajlódtak, az apuka velős pacalt, az anyuka rántott velőt evett, amikor Ficak közölte velük emelt hangon, hogy takarodjanak. A szülök felháborodtak, ám a patália kialakulásakor ott termett Durbincs étteremtulajdonos, aki ingyendesszertet, házhoz szállított grátisz rántottareggelit ígért a vendégeknek, csak csöndben adják át a helyüket Ficaknak. Az értetlen családot az ajándékok végül meggyőzték, odébb hurcolkodtak.

Liliom unottan nézte a jelenetet, beletörődött már, hogy képtelen megbuktatni Ficakot. Bármit eszelt ki, bármire vette rá főnökét, az egyre csak népszerűbb lett. Hiába szomoríttatta vele a lakosságot, aláztatta meg a szegényeket, lopatott vele, hiába mutattatta fel, hogy nincs nála gátlástalanabb, korruptabb politikus, nem ment semmire. Most is hallgathatta, miként lettek jobbak a számok, miután csak annak adtak enni az oviban, akinek az anyja meg apja rájuk szavaz.

Csak akkor gyúlt újra fény a szemében, amikor Ficak, miközben a pörköltszaftot tunkolta jókedvűen fehér kenyérrel, felkiáltott, hogy most már elképzelni sem tudja, hogy még ennél is lehet népszerűbb.

Liliom zsigerből rávágta:

– Pedig az utolsó lépés még hátra van, Főni!

Ficak érdeklődve fordult Liliomhoz, csodálta embere végtelen kreativitását.

– Nem szabad elindulni a választáson. Mindenki azt hiszi, a politikusokat kizárólag a hatalom érdekli, de maga bizonyíthatja az ellenkezőjét. A kampány kezdetén bejelenti, hogy visszalép, mert ezzel mutathatja meg, hogy mindig, mindig másokért élt, sohasem magáért. Ezzel Létváralja népmesei hőse lesz, a település politikai Messije, közéleti Grabowski egere, egy önszáműzött angyal, erkölcsi Mozart-golyó, és ha kapatosan jelenti ezt be, akkor hovatovább egy kelet-magyarországi Dionüszosz – hadarta lelkesen Liliom, akinek elragadottsága mámorba taszította Ficakot is.

A polgármester ott az asztalnál jószerivel összeszakadt saját képzelt legendájának súlya alatt, és azonnal azt mondta Liliomnak

– Csináljuk!

A kabinetfőnök meg munkába állt, hónapokig szervezte a nagy eseményt.

Eljött a várva várt nap. Amikor Ficak a színpadra lépett, Liliom továbbgondolhatatlanul boldog volt, végre sikerül bosszút állnia apja kirúgásáért, tönkreteszi Ficakot, még ha a pártot nem sikerül is. Csillogó szemmel hallgatta az elöljáró beszédét, amit ő írt, örömkönnyek szaladtak arcán, mikor Ficak bejelentette a távozást.

Egy pillanatra majdnem el is hitte, hogy jobb lesz végre, és így, ebben a majdnempillanatban fordult ki a teremből, amikor a dörgő vastaps mögül meghallotta, ahogy Ficak legvégül azt mondja:

– És most bemutatom a Magyar Magyarok Pártjának új jelöltjét.

Liliom megdermedt. Nem volt már miért menekülnie, mert akkor már mindennél jobban tudta: bárhová is megy, itt marad.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.