Poszt ITT
Lyon, 2016. június 22.
Magyar szurkoló a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja harmadik fordulójának Magyarország – Portugália mérkőzése előtt a lyoni stadionban 2016. június 22-én. (MTI/EPA/C. J. Gunther)

Tompa: Mi lesz itt, ha kiderül, hogy nem arany ez, hanem szar?

Tompa Imre
Tompa Imre

író, publicista. 2018. 01. 21. 17:00

Vér és szarany. Vélemény.
Korábban a témában:

Én nem tudom (…), hogy van az, hogy valaki egyfelől tündéri, tevékeny és vicces egyén, másfelől virtigli, obskurus f@szfej kriptonáci, mint oly sok kedves rokonom. Hogy ez hogy a manóba működ? Nem megy ez a fejembe. Tompa vagyok ehhez, muhaha. Ha vakarászni próbálja az ember a kérdés gyökerét, olyas feltevésekre juthat, hogy mindez alapvetően kulturális kérdés, hogy azok a gyerekkori mémek, melyek a vérébe ivódnak kvázi az embernek (bár rühellem ezt a vérükben van az erőszak-dumát, szinte semmi nincs a vérünkben a szexen, a filhalláson, a muzikalitáson, a labdaérzéken, egyszóval a testi talentumon és a humoron kívül, persze ez a lényeg, ez az x-tengely, ami ezen fölül van és egy ember morális és mentális szféráját alkotja, mind kulturális, felvett, nem hozott anyag, a körülmények alkotta térből jön, abból az ökológiai fülkéből, amibe a véletlen tojt minket ide, Kárpátiába, szal a gyerekkori mémek meghatározóak, olyan erősek, mint a gének, gének és mémek tengelyen rajzolgatjuk életgörbénket, ach, hogy költői legyek. Ilyen mém a vallás is.

És sajnos ilyen mém, hogy a nemzeti az első, ha jó magyar vagy, minden meg van bocsátva, a haza minden előtt (ez az egyik legkártékonyabb duma az ittélnedhalnod kell mellett, de erről majd máskor). Most csak arról akarok bosszankodni, hogy és akkor ezt szó és hang nélkül benyelik a népek, mármint egy kisebb, de a választások megnyeréséhez elegendő számosságú részhalmazuk, még annak intelligens és kedves képviselői is, nemhogy a gonosz és cinikus és hitvány arcai, vagy az ostobaságokkal etetett jobbágytömegei és vérnősző nyuggerkommandói. De. Csakhogy. Aber.

Forog a közösségi médián a közhely, hogy „ne feledd: semmi sem tart örökké; százötven év alatt sem lettünk törökké”. Magyarul, hogy minden szükségképp’ véget ér egyszer, ez a remek autoriter kurzus is, de hogyan vajon? Mit fognak csinálni azok, akik most tolják a banda szekerét, és hisznek a köpcösben, mint egy istenben, akinek arannyá válik a kezében minden, amihez hozzányúl, mit fognak szólni, amikor kiderül, hogy nem arany az, hanem szar, hogy nem működik, vagy másképp: hogy épp’ olyan jól működik minden, mint a foci. Amint komoly versenyhelyzetbe kerülünk, mint a foci válogatott, jön az aktuális Mohács, egy szégyenletes vereség a Pápai Államtól, a lábatlani cementgyári öregfiúk csapatától vagy a Veresegyházi Asszonykórustól, csak még nem látszik, mert el lehet fedni ezzel a magyarozással, de eljön az igazság pillanata, mi lesz itt akkor?

Kiemelt kép: MTI/EPA/C. J. Gunther

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.