Poszt ITT

Tompa: Mi lesz itt, ha kiderül, hogy nem arany ez, hanem szar?

Vér és szarany. Vélemény.

Én nem tudom (…), hogy van az, hogy valaki egyfelől tündéri, tevékeny és vicces egyén, másfelől virtigli, obskurus f@szfej kriptonáci, mint oly sok kedves rokonom. Hogy ez hogy a manóba működ? Nem megy ez a fejembe. Tompa vagyok ehhez, muhaha. Ha vakarászni próbálja az ember a kérdés gyökerét, olyas feltevésekre juthat, hogy mindez alapvetően kulturális kérdés, hogy azok a gyerekkori mémek, melyek a vérébe ivódnak kvázi az embernek (bár rühellem ezt a vérükben van az erőszak-dumát, szinte semmi nincs a vérünkben a szexen, a filhalláson, a muzikalitáson, a labdaérzéken, egyszóval a testi talentumon és a humoron kívül, persze ez a lényeg, ez az x-tengely, ami ezen fölül van és egy ember morális és mentális szféráját alkotja, mind kulturális, felvett, nem hozott anyag, a körülmények alkotta térből jön, abból az ökológiai fülkéből, amibe a véletlen tojt minket ide, Kárpátiába, szal a gyerekkori mémek meghatározóak, olyan erősek, mint a gének, gének és mémek tengelyen rajzolgatjuk életgörbénket, ach, hogy költői legyek. Ilyen mém a vallás is.

És sajnos ilyen mém, hogy a nemzeti az első, ha jó magyar vagy, minden meg van bocsátva, a haza minden előtt (ez az egyik legkártékonyabb duma az ittélnedhalnod kell mellett, de erről majd máskor). Most csak arról akarok bosszankodni, hogy és akkor ezt szó és hang nélkül benyelik a népek, mármint egy kisebb, de a választások megnyeréséhez elegendő számosságú részhalmazuk, még annak intelligens és kedves képviselői is, nemhogy a gonosz és cinikus és hitvány arcai, vagy az ostobaságokkal etetett jobbágytömegei és vérnősző nyuggerkommandói. De. Csakhogy. Aber.

Forog a közösségi médián a közhely, hogy „ne feledd: semmi sem tart örökké; százötven év alatt sem lettünk törökké”. Magyarul, hogy minden szükségképp’ véget ér egyszer, ez a remek autoriter kurzus is, de hogyan vajon? Mit fognak csinálni azok, akik most tolják a banda szekerét, és hisznek a köpcösben, mint egy istenben, akinek arannyá válik a kezében minden, amihez hozzányúl, mit fognak szólni, amikor kiderül, hogy nem arany az, hanem szar, hogy nem működik, vagy másképp: hogy épp’ olyan jól működik minden, mint a foci. Amint komoly versenyhelyzetbe kerülünk, mint a foci válogatott, jön az aktuális Mohács, egy szégyenletes vereség a Pápai Államtól, a lábatlani cementgyári öregfiúk csapatától vagy a Veresegyházi Asszonykórustól, csak még nem látszik, mert el lehet fedni ezzel a magyarozással, de eljön az igazság pillanata, mi lesz itt akkor?

Kiemelt kép: MTI/EPA/C. J. Gunther

Ajánlott videó

Olvasói sztorik