Poszt ITT

Klímaváltozás: egy ekkora tömeget nem állít meg szögesdrót, nem állít meg hadsereg

Trump klímapolitikája ellen tüntetnek hétfő este Budapesten, felszólal Jászberényi Sándor, a 24.hu munkatársa is, az elhangzott beszédének leiratát itt olvashatják.

*

Tisztelt Hölgyeim és Uraim,

alig néhányan állunk itt, az Egyesült Államok követsége előtt, pedig egész Európának itt kellene állnia és demonstrálnia. Azért, mert Donald Trump elnök úr a napokban kilépett a párizsi klímaegyezményből, ezzel pedig nemcsak a globális felmelegedés által közvetlenül érintett embertömegek, de a mi, európai nyakunkra is rátette a kést.

Nem politizálni jöttem ide, nem azért, hogy pártokra vagy pártok ellen buzdítsak, hanem azért, hogy elmondjam, a klímaváltozás valós, ebben a pillanatban is zajlik és egyre aggasztóbb méreteket ölt. Az elmúlt tíz évben én a Közel-Kelet és Afrika háborúiból tudósítottam, úgy, hogy közben Kairóban éltem.

Szeretném elmondani Önöknek, hogy mit láttam. Elsivatagosodást, egyre komolyabb élelmezési problémákat, kiszáradó folyókat, elmaradó esőzéseket, művelhetetlenné váló földeket. Nincs szakképzettségem arra, hogy megállapítsam, pontosan mi okozza ezeket a jelenségeket, de ahhoz nem szükséges szakképzettség, hogy bárki lássa ezeket, aki az érintett területekre látogat.

A vita nem is a globális felmelegedés ténye körül van, hanem elsősorban akörül, hogy mi okozza. A világ jelentős része felismerte, hogy a felmelegedés mögött emberi tevékenység áll – a kisebbség azt szajkózza, hogy nem emberi tényezők okozzák, tehát nem is kell tennünk semmit.

Felháborítóan ostoba ez az érvelés, melyet az Egyesült Államok elnöke is magáévá tett. Nem vitatta a globális felmelegedés tényét, de úgy gondolja, semmit sem kell tennie ellene. Történjen, aminek történnie kell.

Az Egyesült Államok persze könnyen beszél. Ők semmiképp sem fogják érezni a globális felmelegedés következményeinek közvetlen társadalmi hatásait. Mi, európaiak fogjuk érezni őket a saját nemzeteinken, a földünkön.

A sivatagosodással ugyanis kéz a kézben jár az éhínség. Ennek már láthatóak a jelei: figyeljék meg a híreket Etiópiáról, Szomáliáról, Jemenről, hogy csak a legégetőbbeket mondjam. Nézzék, mennyivel csökkent a Nílus vízhozama az elmúlt 30 évben.

A globális klímaváltozás a bolygónknak elsősorban azt a részét érinti, mely a leginkább túlnépesedett, ahol már most komoly problémák vannak a lakosság étkeztetésével.

Több százmillió emberről beszélek.

Láttuk már, milyen migrációs hullámot indíthat el egy „elfelejtett” háború Szíriában, hogy hány millió ember indul útnak annak reményében, élhető vidéken lakhat. Képzeljék el, hogy akkor mi lesz, ha hirtelen százmillió embernek nem lesz mit ennie, innia. Kétségük ne legyen: ez Európa problémája lesz, nem az Egyesült Államoké. Európa felé vezet szárazföldi út, nem kell átkelni a Csendes-óceánon.

Egy ekkora tömeget nem állít meg szögesdrót, nem állít meg hadsereg. Európa nem figyelt eléggé a szíriai polgárháborúra, ebben a pillanatban is fizetjük ennek a figyelmetlenségnek és passzivitásnak az árát.

Ha most figyelmen kívül hagyjuk a klímaváltozást, a következményei úgy moshatják le Európa nemzetállamait, mint az ablaküvegről az eső a port.

Lényegtelen, hogy Önök milyen politikai érzelműek. Ha liberálisak, akkor azért, ha konzervatívak, akkor azért kell komolyan venniük az aggasztó jeleket, és számon kérni bárkit, aki akadályozni próbálja a probléma megoldására tett nemzetközi kísérleteket.

Akkor is, ha történetesen az Egyesült Államok elnöke az illető.

Ha ugyanis nem teszünk semmit, akkor még a mi életünkbe fog bekopogtatni a klímaváltozás, és azt nem köszönjük meg. A gyerekeinkről pedig szándékosan nem mondok semmit.

Köszönöm a figyelmüket.

*

Bielik István fotós kollégánk ott volt és küldött néhány képet a tüntetésről. Galéria:

Galéria
Bielik István, 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik