Poszt ITT

Elmúltak már azok az idők, amikor betonba verték emberek fejét a rendőrök

Ide egyszer el kéne jönnünk

– mondta az egyik készenléti rendőr a másiknak, miközben a páros elsétált a Kossuth tér sarkán álló Szamos cukrászda mellett a vasárnapi CEU melletti tüntetés estéjén. 

Hazaárulók – üvöltötte közben egy nő feléjük vékony hangon. Mi a haza? – tette fel a filozofikus kérdést a rendőr.

Sokat változott az elmúlt tíz évben a rendőrök hozzáállása. A 2000-es évek elején még a saját szememmel láttam, ahogy egy Ferencváros-Kispest meccs előtt egy szurkoló fejét verik bele a falba a készenlétisek, amikor pedig a fradisták megkérdezték tőlük, hogy mégis mit csinálnak, a válasz az volt: “Kérsz te is?”

Aztán jött a 2006-os tüntetés, ahol a rendőröket meglepte az erőszakos tömeg, teljesen szervezetlenek voltak, és a feszültségüket olykor brutális fellépéssel vezették le.

Ennek már nyoma sincs, a rendőrök inkább arra összpontosítanak, hogy teljes összhangot, teljes nyugodtságot sugározzanak, mindenki azt lássa rajtuk,

kézben tartják az eseményeket.  

Erre jó példa volt az, amikor az egyik mellékutcában elkezdtek rohanni a Kossuth tér felé, amikor viszont a tér sarkára értek, azonnal lelassítottak, és úgy sétáltak be a kordon mögé, mintha a Tagore sétányon mászkálnának.

Az is jól látszik, hogy a 2006-os események óta óriási rendőri jelenlét van minden tüntetésen.  Ha nem is ott, ahol a forráspont van, de attól olyan távolságra, hogy pillanatok alatt odaérjenek.

Megkérdeztük a BRFK-t, hány rendőrt vezényeltek ki a helyszínre, de a válaszban csak annyit írtak: a rendőrség a szükséges erőkkel biztosította a rendezvényt.

Elmúltak már azok az idők, amikor betonba verték emberek fejét a rendőrök 1
Fotó: Berecz Valter

Nem történt előállítás

Azért abban van valami abszurd, hogy egy üres épülettel és több száz rendőrrel üvöltözünk, miközben a döntéshozók már rég otthon alszanak.

– mondta az egyik tüntető mellettem.

És tényleg gyakorlatilag minden feszültség a rendőrökön csapódik le, szidják, hazaárulózzák és dobálják őket. Ez utóbbiból én csak egyet láttam, egy üres műanyagflakont indított el valaki a tömegből, de akkor sem indultak meg a rendőrök, nem próbáltak meg senkit kiemelni.

Pedig, miután gyakorlatilag az egész tüntetést végigkamerázták, azonnal vissza lehetett volna nézni a felvételeket és öt perc alatt kiemelni a tüntetőt.

Nem ezt tették, inkább folyamatosan kommunikáltak egymással, telefonon és személyesen is.

Egyedül a Munkácsy Mihály utca sarkán látszott rajtuk egy kis zavarodottság, kiabáltak egymással, de azonnal érkezett az erősítés és hamar visszaállították a rendet.

A rendőrség a 24.hu kérdésére elmondta,

a vasárnapi tüntetésen nem történt rendőri intézkedés, senkit nem állítottak elő.

Mégis rend volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik