Poszt ITT
Budapest, 2015. március 21. 
Horgász a Dunánál, az Erzsébet híd lábánál 2015. március 21-én. Az ENSZ március 22-ét nyilvánította a víz világnapjává, amelynek célja a környezet és ezen belül a Föld vízkészletének védelme.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Gerlóczy: Részlet a horgászok etikai kódexéből

Gerlóczy Márton
Gerlóczy Márton

író, publicista. 2017. 04. 07. 17:10

Közös horgászatokon, horgászversenyeken a fegyelmezettség, a másokhoz való alkalmazkodás képessége, valamint a kapott feladatok pontos és szakszerű végrehajtása minősíti a részvevőket.
Korábban a témában:

A horgász ne csak szeresse, tisztelje, becsülje, de ismerje is a természetet. Folyamatos önképzéssel fejlessze ismereteit, melyek nélkül nem igazodhat el a vizek és vízpartok mozgalmas és sokrétű életközösségében.

A víz a hal számára élőhely, az ember számára életfeltétel. A horgászat erkölcsi alapja a természet iránt érzett szeretet, tisztelet, megbecsülés.

A tavakat, folyókat, patakokat benépesítő és változatossá tevő halfajokkal és vízi állatokkal közös szülőhelyünk a Föld. A vizek és vízpartok lakói nem ellenségeink. A horgászat állati életek kioltásával nem járhat, a horgászetika egyik legfontosabb alapelve a halak és vízi állatok méltóságának elismerése, életének tisztelete.

A horgászirigység éppen azt öli ki a horgászatból, ami az eszenciáját adja. Örülni kell mások sikereinek!

A horgász tudásával, szakértelmével, segítőkészségével szerezzen tekintélyt, megbecsülést magának és a társadalomnak.

A horgász a vízparton esetlegesen előforduló nézeteltérések során is őrizze meg méltóságát! Minden horgász törekedjen jó viszony kialakítására más horgászokkal!

A horgász adja meg a kornak és a horgászatban eltöltött éveknek a kellő megbecsülést. A horgász a többi horgász tehetségén, képzettségén, tudásán, felszerelésén ne tréfálkozzon, ne tegyen rá megjegyzéseket, inkább javaslataival fejlessze tudását.

A horgász nevelje, tanítsa a gyermekeket arra, hogy szeressék, tiszteljék a vizet és lakóit. Egy gyermeknek mindig egy felnőtt a példaképe, így helyes viselkedéssel a jövő horgásznemzedékének fejlődése a horgász kezében lehet.

Közös horgászatokon, horgászversenyeken a fegyelmezettség, a másokhoz való alkalmazkodás képessége, valamint a kapott feladatok pontos és szakszerű végrehajtása minősíti a részvevőket.

(Mi, halak szerencsére nem járunk egyetemre.)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.