Poszt ITT
Prága, 2012. szeptember 12.
Olcsó szeszes italt tartalmazó poharat fog egy férfi egy prágai kocsmában 2012. szeptember 12-én. Metilalkohollal készített vodka és borókapálinka okozott mérgezést Csehországban, ahol a halálos áldozatok száma tizenötre emelkedett, kórházakban pedig több tucat embert kezelnek mérgezéssel, közülük mintegy húsznak válságos az állapota. (MTI/EPA/Filip Singer)

Gerlóczy: Egy fantasztikus hely

Gerlóczy Márton
Gerlóczy Márton

író, publicista. 2017. 03. 29. 11:12

Janikám, te faszkalap, gyere, igyál egyet velünk!
Korábban a témában:

János nem akarta megsérteni az ismerőseit, pedig miután föltette a levest, és elindult sétálni, megfogadta, hogy ezen a napon nem iszik egy kortyot sem. Lassan bandukolt, félreeső mellékutcákon járt, hogy ügyesen elkerülje a kocsmákat, amikor Gyuri, a könyvkötő, akit egy régi törzshelyéről ismert egy számára eddig ismeretlen sarki kocsma elől rákiáltott.

– Janikám, te faszkalap, gyere, igyál egyet velünk!

János közelebb lépett, kezet fogott a könyvkötővel, és benézett a sufni méretű italboltba, ahol a pultnál további öt férfi álldogált. Ezek közül hármat ismert János a környék kocsmáiból futólag, és ekkor, hogy meglátták bekukucskáló fejét, pontosan tudta már, nem ússza meg ezt a délutánt italozás nélkül. 

– Gyere be, Janikám, igyál valamit, névnapom van! – kiáltotta István, az agysebész, és megkongatott egy apró harangot.

– Hoppá, dolgunk van! – dobta el a cigarettát a könyvkötő, és belekapaszkodott Jánosba. – De jó, hogy látlak! Voltál már itt?

– Még nem. 

– Ide szoktunk járni mostanában.

– Érdekes hely! – felelte János. 

– Fantasztikus ez a hely, Janikám, fantasztikus! Jó a hangulat, kajákat hozunk, csak értelmes, kedves emberek járnak ide, Laci pedig, a pultos, nagyon-nagyon jó srác, úgy vág az esze, mint a borotva, és, nem hazudok, egyfolytában szól a harang, mindenki meghívja a másikat, ez egy igazi fasza kis közösség, gyere szépen! – mondta a könyvkötő, és berántotta Jánost a kocsmába, ahol azonnal megkongatta a harangot maga is. – Még egy kanyart mindenkinek!

– Az úrnak mit adhatok? – kérdezte Laci, a pultos, miközben valaki újra megkongatta a harangot.

– Három deci szódát szeretnék – felelte János csendesen, majd elfordult, hogy kezet fogjon a többiekkel. Eközben hallotta, hogy a harang még háromszor megkondul, mindenki kiabál, koccint, puszilgatja az agysebészt, akinek névnapja van, és mire visszafordult, ott sorakozott előtte hatszor három deci szóda. Lacira nézett, a pultosra, akinek úgy vág az esze, mint a borotva, aztán nagyot sóhajtott, arra gondolt, a barátokat nem illik megsérteni, majd hozzálátott, hogy elfogyassza a két liter szódát ezen a fantasztikus helyen.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI/EPA/Filip Singer)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.