Poszt ITT
rain flows down from a roof down

Gerlóczy: Özönvíz

Gerlóczy Márton
Gerlóczy Márton

író, publicista. 2017. 01. 09. 11:00

Az áram pucéran szaladgál a házak falában. Thaiföldről jelentjük.
Korábban a témában:

Tíz napja esik, hét napja szakad, és négy napja ömlik az eső. Miközben ömlik, szakad és esik is. Elázott minden, még a víz is. Ha a másfél literes műanyag flakont kitartom a háztetőről lefolyó vízsugarak alá, három és fél perc alatt megtelik.

Megszámoltam, volt időm, a teraszra boruló tetőszerkezetről negyvennégy vízsugár folyik lefelé, tehát három és fél perc alatt 70 liter esővizet tudnék hasznosítani negyvennégy darab másfél literes palack segítségével, és ez csak a ház egyik oldala, bele se merek gondolni, mi történik a másik oldalán.

Feltételezem, hogy ott is esik, szakad és ömlik a víz, merthogy mindenhol ömlik, a sziget egy hatalmas vízeséssé változott, az utak járhatatlanok, a villanypóznák kidőltek, az áram pucéran szaladgál a házak falában, mint egy neveletlen kisgyerek, az öböl pedig sárba öltözött, a sziget sarát vette magára. Az első napon még lehetett látni a távolban a tenger kékjét, azt a pontot, ahol a sár találkozott a tengervízzel, de aztán beterítette és minden barnás színű lett, mint az Atlanti-óceán az Amazonas vidékén. A barna víztömeg felett mintha sűrű pókháló feszülne át az égen, és a szél már nem a tenger sós illatát és ragadós váladékát, hanem agyagszagot visz, és az embernek az az érzése, hogy a sziget úgy tűnik majd el a vízben, mint a lassan felöntött instant kávé.

A macskák bundája, mint az elázott vatta, látni a gerincüket, mint a vízbe áztatott portörlő rúdját.

A pálmafák pedig csak állnak, ide-oda dobálják hajukat, mint a popsztárok, törzsük élénk bronz színben fénylik a víztől, és a vízen, mint az elgémberedett hátukkal házukban tekergő emberek, termeszek kapálóznak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.