Poszt ITT vélemény

Nem a prolik miatt jutottunk el Trumpig, hanem mert már a véleményed sem mondhatod el

Trump győzelmével a retkes szexista és rasszista bunkók reakciós világuralma köszöntött be. A nemzetközi helyzet fokozódik, világszerte vesztésre áll a baloldal, s vele a kultúra és a humanizmus.

Mert a baloldal ugyebár a munkavállalót, az alkalmazottat, a kisembert, az elnyomottat védi a tőkéssel, a tulajdonossal, a munkaadóval szemben. Mert a baloldal a különféle etnikumok sajátos kultúráját védi, és harcol a hátrányos megkülönböztetés minden formája ellen. Mert a baloldal a melegek és nők egyenlőségét képviseli, és harcol mindennemű erőszak ellen, ami a gyengéket, nőket, gyerekeket, kisebbségieket éri.

Ezzel szemben látszik megerősödni világszerte a jobboldal, ami természetesnek tartja a verést és a megalázást, a megerőszakolást, a nők testi és szellemi alacsonyrendűségét, a szexuális kisebbségek üldözését, a rasszizmust. És persze tahó is. Ez a fehér, heteroszexuális férfitársadalom emelte fel és jutatta hatalomba azt, akiben felismerte önnönmagát: a bunkó, szexista és rasszista pojácát, Donald Trumpot.

Valóban ez történt?

Először is tisztázni szeretném, hogy nincs az a pénz, amiért én Trumpra szavaznék, ahogyan a Brexitet is aggasztó tendenciának látom, Putyinról és annak itteni hatásáról nem is szólva. Csakhogy. Mi is a baloldal ma az ún. „civilizált világban”? Mert a kurdoknál, vagy Nepálban, vagy akár Latin-Amerikában némileg más.

A proli nem korrekt politikailag

A nyugati baloldal minden szociális tiszteletkör vagy akár intézkedés mellett elsősorban a politikai korrektséggel és csatolmányaival (gender, stb.) azonos.

Márpedig a proli nem korrekt politikailag. De a nem fehér proli se korrekt politikailag. De még a nők többsége se korrekt politikailag. Politikailag egy társadalommérnöki értelmiségi elit korrekt, mely elit a legelitistább módon próbálja a maga utópiáját ráerőltetni a társadalomra, hol népneveléssel a sajtón keresztül, hol a törvényhozás közelébe jutva, többnyire manipulatív eszközökkel, de ha kell, az erőszaktól se riad vissza. A baloldal felülről, és nem alulról akarja megváltani – valójában a saját ideáihoz idomítani – a jónépet.

Ez az értelmiségi csoport évtizedek óta nevezi bunkónak a társadalom neki nem tetsző részét, meg azokat is, akikben csalódik, amikor nem rájuk szavaznak. Fogalma nincs a „népről”, az „utca emberéről”, a kocsmák, külvárosok, lepukkant iparnegyedek, falvak világáról. Üvegharangból szemléli a dolgokat, vagy ha úgy tetszik, elefántcsonttoronyból. Közhely? Persze, de ez semmit nem változtat azon, hogy igaz.

Ez a kisebbik gond. A nagyobbik, hogy a baloldal fentebb leírt önjellemzése egyszerűen nem igaz. A baloldal elárulta a munkásosztályt, és maradt kulturális baloldalnak, de facto még azok a csoportok is, akik hiszik a tőke-munka antagonisztikus ellentétét. Bárki elmehet ilyen körökbe vagy olvashat ilyen irodalmat. A bevándorlók, színesek, nők, melegek (stb.) jogai, a szexistázás és rasszistázás messze veri az osztályharcot.

De ennél is nagyobb gond, hogy ez a baloldal nem egyenlőséget, békés egymás mellett élést akar, hanem megváltoztatni az embert és egy mesterséges politikai embertípust létrehozni. Erre az ideológiai alap, hogy nincs emberi természet, minden társadalmi-gazdasági konstrukció, még a szex is. Márpedig, ha nincs emberi természet, akkor az ember átnevelhető, megváltoztathatóak a szokásai, átprogramozható a gondolkodása, viselkedése, érzései. Akkor leszel szabad és egyenlő és nem elnyomó, ha azt mondod, gondolod, teszed, érzed, amit mi helyesnek tartunk, és ebben nincs semmi nehézség, hiszen nem létezik emberi természet. És mi az elnyomó magatartás és szóhasználat?

Ha tehetnék, beleszólnának a magánéletbe is

Hát annak csak a PC kommiszárok fantáziája szab határt. A nemi erőszaktól a „kezitcsókolom” köszönésig minden. Na, erről szól a politikai korrektség, és nem arról, hogy ne mondjunk csúnyákat a gyengébbre.

Ez a baloldal, ha tehetné, beleszólna a magánéletbe, az intim szférába, az ízlésbe, de még a szexuális életbe is, akár egy vallási szekta. Ez a baloldal nem szabad társadalmat akar, hanem orwelli disztópiát, amihez képest legmucsaibb tahó kelet-európai rezsim is élhetőbb. Mert amikor a politikai korrektség beépül az emberbe, akkor saját maga lesz saját maga cenzora és zsarnoka, és azon veszi észre magát, hogy minden egyes szót patikamérlegre kell tenni. Egy ilyen közegben a gyakorlott alkalmazkodó is félóra után leizzad, hogy mikor nem beszél rasszista vagy szexista módon. Nincs ám humorizálás, max a valláson és a politikai ellenfeleken.

A PC ellen érvelni se lehet, és nem is azért, mert aki ez ellen pisszen akár, az már náci, s minthogy náci, kívül kerül a civilizáción, ergo nem kell, sőt nem is szabad vele vitatkozni, hanem azért nem, mert a kulturális baloldal már a szóhasználattal egy olyan fogalmi keretbe helyez minden témát és felvetést, ahol nem lehet ellenérv. Ugyanis ha más a fogalmi keret, illetve a szóhasználat, úgy az illegitim, lévén a más keret és szóhasználat eleve szexista és rasszista.

Amikor még a 90-es években jöttek a hírek, hogy egyes egyetemeken betiltanak klasszikusokat, mert rasszista szóhasználat érhető tetten bennük, vagy kitiltják Bach János passióját, mert abban a zsidók követelik Jézus keresztre feszítését,

azt gondoltam, ez valami neoavantgarde extravagancia.

De az évek során kiderült, hogy ezek nem egyedi esetek, és most már ez a tendencia oda jutott, hogy a biztonságos teret követelő diákok meghurcolták tanárukat, mert az nem volt hajlandó a nekik tetsző genderidentitást kifejező személyes névmásokat használni. Sokan azt mondják erre, vannak túlzások, extremitások mindenhol, hát itt is.

Csakhogy a safe space és az abszurd kultúrterror ennek a gondolkodásmódnak a lényegéből fakad, mondhatni logikus következmény, és terjed, mint a járvány, ráadásul egyes helyeken törvények és nem vélemény formájában. Az egyenlőség és méltányosság, a kölcsönös tisztelet társadalma egy nagy kamu. Aki volt már ilyen körökben, és olvasott kendőzetlen, keményebb kultúrbalos publicisztikát és irodalmat, az pontosan tudja, hogy nem egyenjogúságot akarnak, hanem minden más kirekesztését, megszüntetését, ami nem ők.

Ebben a világképben a fehér heteroszexuális férfi felelős minden rosszért. A kizsákmányolásért, az elnyomásért, a válságokért.

Ő a mindenféle értelemben vett erőszaktevő, nőverő és gyermekek kínzója. Ő a megrontó. Az ő kultúrája határozza meg az alantas közgondolkodást és közízlést. Az ő rémalakja sejlik fel a háborúk mögött, és persze ő igazgatja a világot. Ismerős? Mintha ilyesmi lenne a Zsidó képe is a (valódi) náciknál.

A felvetés is szexista és rasszista

Ha egy nőre rosszat mondunk, az nőellenes megnyilvánulás. Ha egy férfire, az nem férfiellenes. A hülye picsázás nőellenes uszítás, a hülye faszozás vagy a puhapöcsözés nem az. Ha egy nőt nem választunk meg valamely pozícióra, az is nőellenes magatartás. Mint amikor egy zsidó került pozícióba egy árja helyett, és rögtön bizonyítékot nyert a zsidó uralom.

Erőszak csak férfierőszak lehet, ha nő követi el, akkor is a férfi áll mögötte. Ahogy a rasszizmus is csak fehér műfaj. Hogy létezik kisebbségi rasszizmus is, ahogy női erőszak is? Maga a felvetés szexista és rasszista. Nemrég egy anarchogenderista kifejtette nekem, hogy a fehér elkövetőt jobban meg kell büntetni, mint a színest, ahogy a férfit is, mint a nőt, ugyanazért a bűnért, mert a rasszista és szexista erőszakban nem az előítéletes gondolkodás a veszélyes, hanem az, hogy az elnyomott csoportoknak az elnyomottságukat erősíti és tartja fenn. Ha nő ver férfit, vagy színes ver fehért, annak nincs plusz társadalmi veszélyessége, még akkor se, ha azért veri, mert férfi vagy fehér, lévén az áldozat nincs elnyomott helyzetben.

Az etnikai kisebbségek „sajátos kultúrája” lehet ezerszer macsóbb és erőszakosabb, mégis védendő, szemben a fehér hetero férfiakéval. Szimbolikus, hogy amikor egy barom pert indított a Metropolitan Múzeum ellen, mert a reneszánsz és barokk kori Jézus-ábrázolás sértően az árja ideált reprezentálták számára, senkinek eszébe se jutott, hogy vannak afrikai fekete és ázsiai mongolid Jézus ábrázolások is.

Na, ebből lett kurva sokaknak elege. Persze Trump győzelme és a hasonló jelenségek mögött sok minden van még, de ez egyike a lényeges elemeknek.

És egyáltalán nem biztos, hogy akiknek ebből elegük lett, kizárólag olyan csávók, akik felszabadultan, teli szájjal niggereznek, vagy a vacsora után finganak egy nagyot és nekiállnak asszonyt verni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik