Poszt ITT
Felcsút, 2014. április 21.
Orbán Viktor miniszterelnök, miután átadta a győztesnek járó kupát a Real Madrid játékosainak a Puskás Suzuki Kupa utánpótlás-labdarúgótorna döntője, a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna első hivatalos mérkőzése után 2014. április 21-én.
MTI Fotó: Beliczay László

Orbánék sírásába a magyar foci belehalhat

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 05. 02. 10:46

„A sorsunk nem a mi kezünkben van.” Ezt mondta a kormányfő. Lehet, hogy tényleg így lesz.

Még mielőtt az általa alapított Puskás Akadémia győzelemmel búcsúzott volna az NBI-től, a miniszterelnök azt mondta, a futball olyan sport, ahol annak

kell kiesnie, aki kevesebb pontot gyűjt, mint riválisa.

Orbán Viktor igen sportszerűen elismerte, csapata nem hivatkozhat sem balszerencsére, sem ellenfeleire.

Végig becsületes, korrekt és férfias küzdelem zajlik a legutolsó sípszóig a három kiesőjelölt között.

A kormányfőt nem lepte meg, milyen ellenszenv övezi a Puskás Akadémiát, hiszen azt hozzá kötik, a vele szembeni politikai rokon- és ellenszenvből kap csapata is.

Az meg már a modern világ természetrajzához tartozik, hogy az ellenszenv mindig hangosabb és látványosabb, mint a rokonszenv. Ez ellen nincs mit tenni, hiszen ma ez az élet rendje. (…) És van abban valami érthető, csiklandozó érzés, hogyha az ország vezetőjének a csapata alulmarad. Ez persze lelki teher a klubnak, de ezt tudni kell elviselni panaszkodás nélkül. Vagyunk, akik vagyunk.

A miniszterelnök idézte Székely Éva szavait is, hogy

sírni csak a győztesnek szabad.

Mi legfeljebb akkor sírunk, ha bennmaradunk. A sport legnagyobb értéke, hogy a becsületes győzelem mellett megtanít emelt fővel veszíteni is. És, ha ezt méri ránk a sportszerencse, akkor eszerint kell viselkednünk.

Orbán Viktor – a kiesés előtt – azt is mondta, az a realitás, hogy a 12 csapatos bajnokság a Puskás Akadémiának komoly akadály, túlzottan nagy erőpróba.

Felcsút, 2015. március 21.
Orbán Viktor miniszterelnök nézi az OTP Bank Liga 21. fordulójában játszott Puskás Akadémia - Videoton FC mérkőzést a felcsúti Pancho Arénában 2015. március 21-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Most úgy tűnik, a Kisvárdának is. A két csapat között nemcsak az a közös, hogy igen jól teljesítenek a TAO-pénzek területén, hanem az is, hogy mindkettő egy-egy politikus ősi fészke, ahogy Orbán Viktoré Felcsút, úgy Kisvárda Seszták Miklós fejlesztési miniszteré. A Kisvárda FC a bajnokság állása szerint felsőbb osztályba léphetne, de nem akar. Jó neki a másodosztály, amíg nem épül fel az új stadionja. Nem akarnak mindig idegenben játszani.

Maradhat a Gyirmót, a Zalaegerszeg, a Mezőkövesd (az meg Tállai miniszterhelyettes csapata), a Balmazújváros. Valaki csak vállalja a szereplést a magasabb osztályban, hiszen elvileg ezért fociznak. Ha senki, akkor a Magyar Labdarúgó Szövetség (Csányi Sándor csapata) dönt. A szabályok szerint a Puskás Akadémia nem maradhatna bent, de persze ott van a Nyíregyháza esete. A nem jogerős ítélet szerint az a kizárás sem volt jogszerű.

Bárhogy alakulhat a kormányfő által emlegetett sportszerencse, egyelőre csak annyi biztos, és ez elég árulkodó, hogy az unortodox találgatások már elindultak, valahogy mégis megmentik Orbán kedvenceit. Ha így lesz, abba a magyar foci kicsit belehal, a felcsúti csapat pedig még utáltabb lesz.

Persze tudjuk, van az a pénz, amiért „ezt tudni kell elviselni panaszkodás nélkül”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.