Belföld

Orbánék terve “ördögi és zseniális” – Matolcsy csak a sok pénzosztó egyike

Kéri László (Kéri László)
Kéri László (Kéri László)
Kéri László szerint a jegybank elnöke nem tud megbukni, csak akkor, ha az egész rendszer bukik.

 

Kéri László az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elemezte, miért megingathatatlan Orbán Viktor bizalma Matolcsy Györgyben. 

Az egyik válasz az, hogy valószínűleg olyasmiket tudhat a miniszterelnökről, meg más dolgokról is (…) ami miatt úgy gondolja Orbán Viktor, hogy itt égszakadás, földindulás kell ahhoz, hogy megváljon tőle.

A politológus szerint ugyanakkor nem is kell nagy jelentőséget tulajdonítani annak, hogy a kormányfő egyik nap mit mond, hiszen nem is Matolcsyról van szó, hanem egy intézményrendszerről,

aminek Matolcsy György részben kiépítője, részben haszonélvezője, nélkülözhetetlen működtetője.

A jegybank elnöke nem tud megbukni, csak akkor, ha az egész rendszer bukik. Kéri László szerint ugyanis az elmúlt hat év lényege négy pontban foglalható össze, amely most az alapítványi pénzszórással lelepleződni látszik.

1. Egészen példátlan jövedelemátcsoportosítás Magyarországon. Tulajdonosi átcsoportosítás és a jövedelmekkel való rendelkezés. Jövedelemközpontok átcsoportosítása.

2. Honnan…  

3. … hová kerülnek ezek a jövedelmek?

4. Milyen szerkezetben működtetik ezeket?
Az MNB-botrány megértéséhez ezt a négy kérdést kell tisztázni – mondta Kéri László, aki szerint a Fidesz az elmúlt hat évben teljesen átírta a jövedelemtermelés szerkezetét.

Honnan a pénz?

Hozzányúlt a tulajdonhoz és ezermilliárdokat csoportosított át a külföldi tulajdonosoktól (ld. bankszektor, energiaszektor, kereskedelmi hálózatok) a hazaiakhoz.

Erre volt fogadókészség. A magyar társadalom nagy része ennek még tapsolt is… (…) Magyar embernek magyar legyen a kizsákmányolója…

A másik nagy jövedelemátcsoportosítás rejtettebb volt.

A régi klientúra helyett egy új klientúrának, mert azért az előző időben is, abban a nyolc évben is könnyebben jutottak közbeszerzéshez meg közpénzekhez azok, akik ilyen ideológiai, politikai egyéb módon ott voltak…

Kéri szerint a tíz évvel ezelőtti 100 leggazdagabb magyar listájáról mára lekerült az emberek legalább fele és

lettek olyanok, akiknek nyomuk nem volt.

A Fidesz komoly jövedelmeket csoportosított át az állampolgároktól is az állam felé, hiszen miközben folyamatosan adócsökkentést emleget, Magyarországon a legmagasabb Európában a forgalmi adó. Átalakította a költségvetés alrendszereit, pénzt vont el az egészségügytől, oktatástól és az önkormányzatoktól.

Hová tették?

A politológus szerint ehhez a pénzhez, vagyonhoz a kormánynak már új jövedelemelosztó centrumokra volt szüksége. Az egyik legfőbb forrást, az uniós támogatásokat Lázár János felügyeli, de ilyen központ a Magyar Nemzeti Bank, és az állami médiaköltések miatt Rogán Antal hivatala. Kéri László az állami médiát, a Paks 2 projektet, a sportfinanszírozást, Mészáros Lőrincet és Garancsi Istvánt is az ilyen centrumok közé sorolta.

Mindegyik esetben azért kérdéses, hogy mi lesz a közpénz sorsa, mert a rendszer nagyon rafinált.

Nem egy költségvetést kell ismerni Magyarországon, (…) itt a költségvetést lassan el lehet felejteni, mert ezeknek az összegeknek egy jelentős része költségvetésen kívül jön…

Kéri László szerint a Fideszt ez nem rengeti meg, mert a magyarok többsége nem is tud mit kezdeni ilyen nagyságrendű összegekkel.

Ebben éppen ez az ördögi és zseniális.

Úgy van kiépítve az egész, hogy az átláthatatlan százmilliárdok átláthatatlan központoknál, intézményeknél, bankoknál vannak, a magyar ember azoknál meg nem is lepődik meg, ha lopnak, azt meg gyakran nem is tudja, hogy tőle. Kéri szerint addig nem változik semmi, amíg nem lesz egy ezeket a folyamatokat feltáró szakértelmiség és egy olyan ellenzék, amely ezt érthető programokká képes alakítani. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik