Poszt ITT

Brüsszel nem különleges, Brüsszel mostantól az átlag

Pont úgy történik minden, ahogyan az Iszlám Állam/Ál-Kaida/Al-Kaida Jemenben/Al-Shebab terrorszervezet szeretné, hogy történjen. Zsigeri reakcióink, melyek kiszámolásához egyébként nem kell atomfizikusnak lenni, a terrorszervezet malmára hajtja a vizet. Úgy viselkedünk, mint egy színdarabban a szereplők, melyet az Al-Kaida írt és rendezett.

A mai napon négy pokolgép robbant fel Brüsszelben. Kettő a Zaventem repülőtéren, kettő pedig a Maalbeek metróállomáson. A magyar média, beleértve minket is, leszakadt emberi testrészekről számolt be, a sikoltozó pánikba esett sebesültek képei bejárták a világsajtót. Már beindult a mémgyár, hogy kifejezzük szolidaritásunkat Brüsszellel, a Facebook pedig ismét megpromózta a „biztonságban vagyok” gombját.

Az EU politikusai nyomják a szokásos dumákat, Magyarország kormánya kettes szintre emelte a biztonsági készültséget. TEK-es kommandósok fotózkodnak a reptéren, a brüsszeli merényletről szóló beszámolók alatt pedig komment formájában felgyülemlik az emberek éjfekete és zsigeri gyűlölete, mely a félelemből táplálkozik.

Pont úgy történik minden, ahogyan az Iszlám Állam/Al-Kaida/Al-Kaida Jemenben/Al-Shebab terrorszervezet szeretné, hogy történjen. Zsigeri reakcióink, melyek kiszámolásához egyébként nem kell atomfizikusnak lenni a terrorszervezet malmára hajtja a vizet. Úgy viselkedünk, mint egy szindarabban a szereplők, melyet az Al-Kaida írt és rendezett.

Mielőtt idegépelnénk ez alá a publicisztika alá, hogy „egyébként dögöljön meg minden arab, de leginkább az iszlámok”, nem ártana tisztában lenni pár dologgal.

Bár kétségkívül segíthet háborgó lelkünkön, ha a facebook-profilunkat a bataclani mészárlás mintájára belga trikolorra színezzük, jobb, ha tudjuk, hogy sem a párizsi merénylet, sem a mostani brüsszeli kicsit sem különleges.

Jobb, ha megbarátkozunk a terrormerénylet, mint háborús stratégia gondolatával, mert a jelek szerint errefelé tart a világ.

Nincsenek többé civilek sehol sem. Ha szelektíven választjuk ki, hogy melyik terrormerényletet ítéljük el a nagy nyilvánosság előtt, nagyítjuk fel, egyikkel szemben sem tudunk érdemben fellépni. Az Iszlám Állam és a holdudvara csak idén 26 országban hajtott végre merényletet, és még csak március van.

Fotó: AFP / Emmanuel Dunand
Fotó: AFP / Emmanuel Dunand

Ha valóban fel kívánunk lépni a terror ellen, nem tehetjük meg, hogy nem foglalkozunk például Isztambullal, Marokkóval, ha ott robbantanak. Eredményt szeretne elérni a terror elleni háborúban? Legyen szolidáris minden országgal, ahol dúlnak az iszlamisták! Vallásra, rasszra való tekintet nélkül. Ha elég sokan jelezzük, hogy halálban és terrorban nincs különbség az egyiptomi parasztot, vagy a belga politikust célzó merényleteknél, talán a kormányaink is félreteszik az ellenérzéseiket és végre valóban nemzetközi egyeztetéssel lépnek fel a terror ellen. A nemzetállamok ugyanis önmagukban nem képesek kielégítő választ adni a nemzetközi terrorizmusra.

Lesznek politikusok, akik, kihasználva az emberek jogos félelmét, majd gyűlöletkampányt hirdetnek. Ezeknek lehetnek a célpontjai az európai muszlimok, a menekültek, bárki, akinek köze lehet az Iszlámhoz. Mivel mindannyian félünk, ezek a kampányok könnyedén felülírhatják a józan eszünket, és súlyos hibák elkövetésére sarkallhatnak minket. Nem kell szeretnie a muszlimokat. Ha azonban felrúgva a jogot és az erkölcsöt, a kollektív bűnösség jegyében nekik támad, tudni kell, hogy

éppen azt csinálja, amire az Iszlám Állam alapoz, amikor kiadja az utasítást a robbantásra.

Azt akarják ezek a hulladékok ugyanis, hogy annyira féljünk, hogy vallásháborút robbantsunk ki Európában, hogy ártatlan muszlimok százezreit hurcoljuk meg, diszkrimináljuk, alázzuk meg emberi mivoltukban. Ezzel tudnak maguknak embereket toborozni. Jusson eszünkbe, hogy minden menedékkérőt (akik egyébként pont az ilyenek elől menekülnek), akinek nem adunk egy pohár vizet, akinek száz euróért adunk el egy kiló almát, akit ártatlanul bántunk eggyel többen lesznek azok, akik bombát csatolnak magukra.

Fotó: AFP / DIRK Wirk Waem
Fotó: AFP / DIRK Wirk Waem

Az egyetlen elfogadható válasz, amit jelenleg adhatunk, hogy nem ijedünk meg, nem kezdünk félelemből törvénykezni. A világ sosem volt biztonságos hely – bár a terrormerényletek valóban elszaporodtak mostanában, még mindig nagyobb az esélye, hogy rákban hal meg, vagy autóbalesetben, mint annak, hogy a terror miatt.

Ha azonban rettegni kezdünk, ez a rettegés pedig erőszakos formában meg is nyilvánul, az iszlamisták győztek.

Csak úgy lehet szétszerelni az öngyilkos merénylő gyárat, ha nem termelünk ki újabb öngyilkos merénylőket, ehhez elsősorban párbeszédre van szükség. A muszlimok, akik Európában élnek, ugyanúgy félnek, mint mi. Ők azonban már nemcsak az iszlamista terrortól, hanem attól is, hogy az európai többség hogyan fog reagálni. Ne felejtsük el: mi vagyunk a holokauszt kontinense. Az, hogy régen történt, nem jelenti azt, hogy ne ismétlődhetne meg bármikor. A holokauszt pedig nem a zsidók dolga, hanem az embereké.

Emberek művelték ezt emberekkel, egy kis melléknév nem oszt és nem szoroz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik