Poszt ITT

Bukott a dél-alföldi húsbiznisz, lecsapott a NAV

nav elfogás (Array)
nav elfogás (Array)

Egy bonyolultnak tűnő, de a hatóságok által jól ismert keresztbeszámlázásos áfacsalási módszerrel csaknem négyszázmillió forintot csaltak el a gyanúsítottak.

Egy hússal kereskedő bűnszervezetet számoltak fel a NAV pénzügyi nyomozói. A csoport egyik vezetője korábban cigarettával kapcsolatos ügyben került a nyomozók látókörébe, egy ideje pedig húsban utazott.

A gyanú szerint két Bács-Kiskun megyei férfi irányította a bűnszervezetet, amely főként szlovák, lengyel, osztrák és román nagykereskedőktől vásárolt előhűtött és fagyasztott húsárut. Ezt magyar cégeiken keresztül hazánkban eladták, azonban az általános forgalmi adó fizetést elkerülték. Egy bonyolultnak tűnő, de a hatóságok által jól ismert keresztbeszámlázásos áfacsalási módszerrel – fiktív számlákkal, könyveléstechnikai manőverekkel – csaknem négyszázmillió forintot csaltak el.

A gyanúsítottak hűtőházakat béreltek az Európai Unióból érkező hús tárolására, ahonnan rövid időn belül továbbértékesítették azt belföldi vevőknek. Épp az akció idején érkezett a Pest megyei hűtőházba egykamionnyi brazil fagyasztott csirkemell. A házkutatás reggelén a Bács-Kiskun megyei hűtőházból pedig mindenféle papír nélkül akartak egy raklap csirkecombot elszállítani, de a helyszínen lévő nyomozók már nem engedélyezték az átrakodást.

A NAV pénzügyi nyomozói és járőrei közel ötven helyszínen – az érintetteknél, könyvelőknél, vevőknél, hűtőházaknál – házkutattak. Lefoglalták és elszállították a bűncselekmény bizonyítékait, és a bűnszervezet egyik vezetője, továbbá egy másik gyanúsított nagy értékű, szlovák rendszámú kocsijait. A hús szállítására használt teherautókat, valamint a bűnszervezet másik vezetőjének lakásán talált több mint nyolcmillió forint készpénzt, illetve bankszámlákat, ingatlanokat, követeléseket is zároltak. Az azonnali intézkedéseknek köszönhetően a keletkezett kár megtérülésére eddig összesen csaknem negyedmilliárd forint értékű vagyont zároltak.

A bűnszervezet két irányítóját és négy tagját költségvetési csalás bűntett elkövetése miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd őrizetbe vették őket. További két személyt bűnszervezetben való részvétel miatt gyanúsítanak – közöte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hétfőn.


Fotó: NAV

Ajánlott videó

Olvasói sztorik