Poszt ITT

Fiala János: Ez már nem az a Friderikusz

Összezárva Friderikusszal (Összezárva Friderikusszal)
Összezárva Friderikusszal (Összezárva Friderikusszal)

Még nem tartok ott, hogy bejelölném a televízió-újságban, hogy mit akarok megnézni. De ha már ott tartanék, akkor a szombat esti lengyel-magyar hokimeccsel valószínűleg jobban jártam volna, mint Friderikusz Sándor új műsorával, rám azonban, pechemre, vasárnap este tört a kapcsolhatnék. Elnézést, de nem tudom a műsora címét, pedig beharangozták rendesen. Arra viszont határozottan emlékszem, hogy nem az RTL-en ment, hanem azon a csatornán, ami a 18-49-es nézettségben örökmásodik.

Látszatra két színész szerepelt benne, holott csak az egyik volt az: Gesztesi Károly, akinek megbízhatatlanságáról, alkoholizmusáról az elmúlt hetekben annyi mindent összeírtak – gyakran elfelejti a szövegét, mert iszik, mint a kefekötő, aminek következtében aztán elfelejt elmenni a forgatásokra –, hogy én, dőre, ezeket mind elhittem, töprenghettem is, hogy nem azért kreálták-e őket, hogy eredményesen vezethessenek be egy új műsort.


Fotók: tv2 

Fura egy világ, amiben közéleti emberek beledöglenek, amitől még a szórakoztatóipari segédmunkások is megdicsőülnek, és még népszerűbbek lesznek, nem hogy két olyan „gigasztár”, mint akiket vasárnap este láthattam. Micsoda képmutatás, hogy létezhet inverz karaktergyilkosság, amitől nem elvéreznek, hanem még népszerűbbek lesznek a sztárok.

Ma már nem nagy szám, ha ketten beszélgetnek „a” dobozban. Ma már ez csak akkor érdekli az embereket – feltételezik a producerek -, ha valami extrémmel jár együtt. Mondjuk, összezárják őket iksz időre.

Amíg Papp Gergő, alias, Pimasz Úr, ott aludt a hírességénél, Hajós Andrást pedig jól beszögelték egy ládába, hogy egy váratlan (?) helyen engedjék szabadon, addig ebben a formátumban szereplőinket egy üresen álló valóságshow villába zárták, ahol éppen nem forgattak.

Friderikusz Sándor a magyar televíziózás üdvöskéje volt a nyolcvanas években. Ismertem, sőt, dolgoztam is vele. Mi több, az akkori Playboy, az életút-interjújához engem kért fel szerzőnek.

Emlékszem, Friderikusz felvázolta: mikor, hova kell majd egyszer eljutnia. Mi lehetett volna más a célja, mint a csillagos ég? A mindent vágyta. Egy ideig bírta is tempóval, aztán egyre inkább a gyomára „támaszkodott”, ami sokat bírt: ha unta, vagy ha őt unták, mindig talált egy másik csatornát. A cilinderből az MTV után hol a TV2, hol az RTL Klub, hol az ATV, hol megint a TV2, hol megint az RTL-klub, hol újra az ATV került elő. Közben mentek és jöttek a perek, meg a haragszomrádok, a hozzájuk tartozó Story magazin, és Hot hírekkel, de egyszer minden elévült, és Fridinek nem volt zsenánt visszamenni oda, ahonnan kidobták, vagy ő csapta be maga mögött az ajtót.

Sanyi, a valamikori vidéki szegénylegény két dologra vágyott: sikerre és pénzre. Mindkettőt megkapta az élettől, megérdemelten.

A jóllakott Friderikusz a Fenyő-villában már egy lusta cica volt, ezért nem lepett meg, ahogy mulatságos sem, hogy nem dorombolt többé nekünk. Nem érdekeltük őt, nem érdekeljük őt.

Az a Friderikusz, aki tudta, hogy mit akar, aki bízott a saját ötleteiben, beborostyánozva, a világtól elzártan, a stúdiók világában él. Egy mutáns, aki formátumokat adoptált és adaptált. Aki mindig biztosra akar menni. Arra a riporterre emlékeztet, akinek azt mondtam egyszer: vigyázzon, mert kitol vele a sors, és nem hal meg, hacsak nem unja agyon a műsorait.

Hogy mi kéne ahhoz, hogy Friderikusz összekapja magát? Nem tudom. Lehet, sokaknak ez a változata is tetszeni fog, engem meg irigységgel vádolnak. Lelkük rajta, de engem kihozott a sodromból, ahogy kibeszélte Gesztesivel Liptai Claudiát, és hülyét csináltak belőle: a háta mögött, szerintem aljas módon.

A sokat emlegetett Liptai Claudiának Friderikusz producere volt, aki ki nem állhatta, akinek aktív szerep jutott a show bukásban, aki ott alázta meg a főszereplőt, ahol csak tudta. Tudom, mert néha az én vállamon sírta el bánatát az öltözőben Liptai, akivel együtt forgattam Afrikában, ahol nem csalta meg a férjét, aki így „alaptalanul” vett revánsot rajta.

Sebaj. Ezen most jót nevethettek, ittak, meg énekeltek, Friderikusznak már sem kedve, sem ideje nem volt megvágni saját műsorát.

A műmájer hangulatú este kedves, inkorrekt szereplői a kései órán hozták a Híradókban, meg Éden Hotelekben dukáló inkorrektséget. Nem tudom, hogy kint volt-e a korhatáros karika, de GK gyerekeinek erőteljesen nem ajánlanám, hogy megnézzék apjukat.

A következő vendég hála az égnek nem Claudia lesz, hanem az ózdi fenegyerek, akinek talán sikerül egyszerre két gatyát felkötnie, egyébként a sírját ássa meg ezzel a műsorral Fridi, aki annak idején azt is elmondta abban a bizonyos Playboy interjúban, hogy szóra sem érdemes kapcsolatokban élte le az életét.

Ha nem vigyáz, ezt a műsorairól is elmondhatja majd, ami nagy kár lenne, hiszen csak 57 éves szegény.

 

Utóirat: ajánlom szíves figyelmükbe Rácz Zoltán-Amadinda nemrég közzétett levelét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik