Poszt ITT

Tuti, hogy nem náci a Jobbik?

Vagy csak a közvéleménykutató csibészkedik?

Olvasták, hogy Budapest fele utálja a zsidókat? A minap hozták nyilvánosságra egy közvéleménykutatás adatait, ebből derült ki ez az érdekesség. Meg az is, hogy, idézem: „a megkérdezettek 44 százaléka nem járulna hozzá ahhoz, hogy zsidó szomszédja lenne, de sokkal többen nem akarnak román (57 százalék), néger (59 százalék), homoszexuális (61 százalék) vagy cigány (73 százalék) szomszédot.”

Megrázó, persze. De van egy olyan adat is a kutatási eredmények között, ami sokkal érdekesebb, mint a fentiek.

Mégpedig ez: „a Jobbikot választók 69 százaléka antiszemita.” Vagy ahogy a kutatási jelentésben fogalmaznak: „a politikai érdeklődésnél is szorosabb statisztikai kapcsolat van a pártpreferencia és a zsidóellenesség között. A jobbikos válaszadók abszolút többsége az erősen zsidóellenes, kétharmaduk pedig valamelyik antiszemita csoportba került: ez bizonyult az összes közül a legerősebb összefüggésnek.”

Foglaljuk össze, hogy ez mit is jelent: hiába következik minden jobbikos otrombaság (belecsulázás az emlékműcipőkbe, cigányirtásról álmodozás a Facebookon és még sorolhatnánk) után az, hogy a rettenetes haragra gerjedő Vona Gábor kitalál egy büntit (és nem zárja ki a pártból a nácit), ennek abszolúte semmi jelentősége nincs.

Ha a szimpatizánsok közel kétharmada utálja a zsidókat, akkor nincs miről beszélni. (A jobbik-fanok vs. cigányok kérdésre nem tért ki a kutatás, de jó eséllyel megtippelhetünk egy 95 százalékos gyűlöletarányt.)

Ezek után újra tegyük fel a kérdést: náci párt a Jobbik?

A képviselőik nagy része vélhetően inkább szalonrasszista. Csak sajnos ha a tagság és/vagy a támogatók jelentős része náci (tudjuk, a nácik németek, tehát a helyes szó: hungarista), akkor hosszú távon nyilván az ő elvárásaik mentén fog politizálni a párt.

Ne legyen igazunk.

Hogy ne érje szó a ház elejét, megelőlegezve, hogy az első 10 rasszista kommentelő közül valaki felveti a “Miért nem vállalod névvel és arccal a véleményed, kilincsorrú, metéltf…ú firkászféreg?” kérdést, az illem kedvéért (szóvivőm útján) előre válaszolok.
 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik