Poszt ITT vélemény

Nagy Bandó András: Kellene egy tisztességes párt

választás, szavazás (választás, szavazás)
választás, szavazás (választás, szavazás)

E-mailben keresett meg egy barátom. Nem először fogalmazta meg azt, hogy mi kellene egy új rendszerváltáshoz. Közprédává teszem a lényegét, és egy az egyben a válaszomat is. 

Csak értelmes, gondolkodó emberek kommentjeit várom. Akiknek nem futja többre, mint arra, hogy „nagy bunkó andrás”, ne fáradjanak, és ne fárasszanak, ennyire egy OV fizette közmunkásnak is futja. Aki építész technikusi végzettségem ellenére lesegédmunkásoz, felejtsen el, ha csak erre képes, ne küzdjön az abc-vel. Akinek csak az jár az agyában egy elgondolkodásra érdemes írásban, hogy az a szemét hány százezret kap érte, honorárium nélkül ne próbálkozzon írással, azért a színvonalért lyukas garast sem adnának a szerkesztők. Akik számára minden úgy jó, ahogy most van, jobb, ha nem kísérleteznek, fanatikusként úgysem jut más eszükbe, mint amit egy országértékelőn lehet hallani. Azok kommentjeinek örülnék, akik képesek az együttgondolkodásra, és ahogy én, ők sem hiszik magukról, hogy náluk van a bölcsek köve.

Akkor hát pár gondolat a barátom leveléből:

Bandó! Kellene egy teljesen új párt. Egy balközép, szocdem párt.

Gondolkodjunk együtt egy új pártról, amely képes lesz 2018-ban leváltani az egész bukott rendszerváltó antielitet. Erre az LMP-t alkalmatlannak tartom.

Van-e kedved a szervezésben segíteni?

TISZTESSÉGES EMBEREK KELLENEK!

Ezért gondoltam rád (is).

Vissza kellene hozni a politikába pl. Medgyessyt!!!

Tulajdonképpen egyetértek veled, s közben mérlegelek…

Mert az oké, hogy kéne egy komoly és tisztességes párt, de: olyan ez, mint amikor valaki cigit kér, meg gyufát, mert hogy a dohányzókészletéből csak a száját hozta el… Másképp fogalmazva: tömeget nem látok, mely ugyanúgy akarna egy tisztességes pártot…

Fotó: MTI/Varga György

Az elvitathatatlan, hogy az LMP tisztességes, nem korrupt, abszolút középutas, és lám, így is csak 4% körül topog, mert Magyarországon egyszerűen nincs annyi tisztánlátó és középutas, amennyi a tisztességes párt támogatásához elegendő.

Ott volt a Milla, összeverődtek, aztán, akár a seregélyraj, röpültek egy darabig csoportosan, és végül ma már csak néhány ide-oda csapódó, magára hagyott seregélyt látsz…

Visszahozni? Akkor megint hozzá mérik, hogy kik vannak a pártban, s ez független a teljesítményétől, tudásától, mert újfent a három per akárhányassal fogják rombolni a karakterét, az épp „annyi agyú” emberek.

Javasoltam a múltkor az egyik írásomban a polgári négyzeteket, mint alternatívát a polgári körök ellen, mellé. Süket füleket lelt…

Egyet el tudnék képzelni: a neten „meghirdetni”, hogy van (vagyunk) ötven-hatvanan, akik le akarjuk cserélni az egész brancsot, aki csatlakozni akar, itt és itt regisztráljon. Ha összejön 500 ezer vagy 1 millió ember, akkor megcsinálható.
Ha nem, akkor képet kaptunk Magyarország közállapotáról…

Van ez a Vajda nevű, jó szándékú tüntetésszervező, most nagyon nyomul, értelmes, de sejthető, hogy vannak kötődései a politikai elithez. Ez nem baj, de úgy fest, nélkülük már senki nem megy semmire. És ne feledd: egy új párt ellen áll föl az összes régi, és ezzel el is dőlt, hogy kútba esett az ügy…

Kínálhatjuk a legjobbat, akik kötődnek valamely párthoz, azok tántoríthatatlanok, fanatikusok, vagy egyszerűen csak nem akarnak hűtlenné lenni, köpönyeget forgatni, váltani, etc.

Gondoljuk végig: a Jobbiknak adott egy millión fölüli szimpatizánsa. Sejthető, hogy nem mind rajongó, de vagy a szocikról váltottak át, vagy a Fideszről, tehát kényszerből horgonyoztak le a még rosszabb „jónál”. Őket most nehezen lehetne előzni, a startvonaltól messze vannak, és amíg az újpárt robog, ők is haladnak előre.

A Fidesz egy-másfélmilliós tábora akkor sem változtatható meg, ha szembesülnek a legfőbb urak kikezdhető tetteivel, üzérkedéseivel, lenyúlásaival, ingatlan ügyeivel.

Egyrészt el sem hiszik róluk, hogy ilyeneket tennének az „övéik”, másrészt föl sem tételezik róluk, hogy rosszat tennének, hiszen évek óta az a rizsa, hogy a nemzetért dolgoznak, a magyarságért, ráadásul a sablonszöveg: mindezt a nemzetrontók, hazaárulók, liberálbolsik, etc. ellen küzdve, harcot vívva, csatázva.

Ha új pártról hallanának, más se járna az agyukban, hogy azt is „ugyanilyenek” alapították és képviselik, vagy ha más is eszükbe jutna, hamar kiverné a fejükből a Fidesz legfőbb vezetése.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az sem elhanyagolható, hogy sehol sem mutatkozhatna meg az új párt eszmei agytrösztje. A Fidesz köztévéje természetesen mellőzné, rosszabb esetben áztatná, de ugyanígy fogadná a köztévének inkább nevezhető ellenzéki megszólalásra épülő tévé is, hiszen az nem elég a jó barátsághoz, hogy ugyanaz az ellenfelünk, „ellenségünk”.

Tisztességes emberek kellenének, írod. Hozzáteszem: és olyanok, akik még (politikai, közéleti értelemben) nem használódtak el. Mert: tisztességesek akadhatnak még a jelenlegi politikai elitben is, de az állandó fronthelyzetben elhasználódtak, sőt kiégtek.

A fiatalok, az ifjabb nemzedék, igen, ők talán! Már akadnak olyanok, akik zászlót bontottak, még ha nincs is színe a lobogónak. Ahogy Orbánék tették annak idején: fiatalon csaptak bele a lecsóba. Most is vannak, akiknek elegük van a régi öregekhez egyre inkább hasonlító egykori fiatal demokratákból, meg abból, hogy már se nem fiatalosak, se nem igazi demokraták.

Orbán rendszere önmagát fogja lebontani, mert idő után tarthatatlan lesz a sok elhallgatás, titkosítás és hazudozás. Önmaguk számára válik követhetetlenné és tarthatóvá. A sok-sok hazugság összegubancolódik és összekuszálódik, a szálak a nyakukra tekerednek, és megfojtják őket. Ennek következménye lesz, és ez törvényszerű, hogy új formációk alakulnak ki, és egyik-másik párttá fog erősödni. Ha tiszta lesz a hangjuk, és erkölcsösek maradnak, földbe taposhatják a hajdan (hozzájuk hasonlóan) tisztességesként indult Fideszeseket. Itt teszem hozzá: egészében nemcsak arról beszélünk, hogy le kell győzni a Fideszt. Arról is, hogy egészében kell újítani, legyőzni a hajdanvolt alapokra épült, mára sokkal kevesebb erőt mutató ismertebb pártokat is. A szocik, ha megszólalnak, erőt mutatnak, de a támogatottságukat látva kimondható: erőtlenül, mert nincs mögöttük tömegben mérhető erő.

Ezért jó a javaslatod: kellene egy tisztességes párt.

Hol vagyunk megint? Minarik Edénél: kellene egy csapat…

Hozzáteszem: mielőbb… Amíg még megvan a foci…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik