Poszt ITT

Elnöki macsóságteszt

Orbán politikája Putyinéra hajaz. És az imidzse? Abban is próbál lépést tartani az orosz példaképpel?

Vlagyimir Putyin budapesti útja kapcsán sűrűn hallani a kommentárt: leghűségesebb európai tanítványát látogatja meg Oroszország elnöke. Az állítás elemzésére vállalkozunk, de nem a kusza politikai szálakat bogozva, azt megtették már sokan. Bennünket a két rendszer gráitszilárdságú alapköve, a vezérek karizmája érdekel. Még közelebbről azt a kérdést boncolgatjuk: vajon macsóságban Vlagyimir Putyin nyomában jár-e Orbán Viktor?

Oroszország első embere kőkemény férfi. Karrierje kezdetén, a KGB-nél kvázi szovjet James Bond volt, azzal a különbséggel, hogy míg őfelsége titkos ügynöke nem több egy vagány fantazmagóriánál, addig Vlagyimir Vlagyimirovics hús-vér kém volt.

Önök szerint csak a véletlen műve az, hogy Putyin és a legújabb Bond, Daniel Craig olyanok, mintha édestestvérek lennének? Nem csak külsejükben hajaznak egymásra: a Casino Royale alkotói 2006-ban, szakítva a hagyományokkal, az elődöknél sokkal kevésbé kifinomult, kegyetlenebb hőst formáltak meg, mintha baltával faragták volna egy fatuskóból. És lássuk be, a világ számára közvetített Putyin karakterről is sokkal inkább hihető, hogy szellemes szóvirágok helyett ököllel érvel sarkos vitában, ahogy az egy alfahímtől elvárható.

Fél lábbal a volt rendszerben

Egy rejtélyes fotó tanúsága szerint a turistának álcázott Putyin már 1988-ban egészen közel kerülhetett a világpolitikához, konkrétabban Ronald Reagan, amerikai elnökhöz, amikor az Moszkvába látogatott. Mindeközben Orbán Viktor Budapesten még pelyhes szárnyát bontogatta. A Mezőgazdasági Minisztériumban dolgozott, Soros Györgytől kapott ösztöndíjat, és magát „kivénhedt, öreg szakkollégistának” tartotta. Nem is sejtette, hogy egy év múlva azzal robban be a magyar történelembe, hogy az orosz csapatok azonnali kivonását követeli.

Politikai karrierépítésben viszont Orbán lekörözte Putyint. Míg a magyar miniszterelnök 1998-ban, alig harmincöt évesen lépett hivatalba, Vlagyimir Vlagyimirovics csak jó másfél évvel később, és jóval idősebben, negyvenhét évesen lett első ízben elnök. Azonban míg Orbán kezéből 2002-ben nyolc évre kicsúszott a hatalom, addig Putyin azóta sem engedte ki a kezéből gyeplőt. Akkor sem, amikor 2008-ban a látszat kedvéért eggyel hátrébb lépett.

Közben valamivel több víz folyt le a Moszkván, mint a Dunán. Putyinból valóságos akciósztár lett: szimpátiától függően látják hősnek vagy gonosznak, ám a „szuper” előtagot még a legádázabb ellenfelei sem tagadják meg tőle. Orbán Viktor hasonlósan erős és megosztó személyiség, őt a szenttől a maffiafőnök keresztapáig terjedő skálán szokás értékelni. Ez eddig itt is, ott is, csupa férfias paraméter.

Meztelen felsőtest

Ha Putyin tesztoszteronszintjét sajtóelemzéssel kívánjuk mérni, könnyű a dolgunk. Az elnök hatvankét évesen is oly kiváló kondícióban van, hogy félmeztelenül is bátran áll kamerák elé, sőt, lovagol s pecázik is. Nem csoda, az orosz elnök vérbeli sportember, szenvedélyes cselgáncsozó.

Orbán Viktor sportválasztása alapján sokkal inkább tűnik csapatjátékosnak. Ő a foci megszállottja, ha nem ragadja el fiatalon a politika, talán lett volna Détári után is magyar világklasszis. A miniszterelnök az utóbbi években azonban már csak a lelátón szotyizgatva élvezi kedvenc sportját, s ez – nincs mit szépíteni – a derékbőségén is látszik. Valószínűleg ezért is rohant fenyegetőzve néhány családi fotó nyilvánosságra hozása elé Orbán Ráhel, hiszen a sorozat legzaftosabb darabja édesapja meztelen, hasselhoffi felsőtestét ábrázolta.

Vízközelben

Orbán Viktor többször bizonyította, hogy legény a gáton. A katasztrófával fenyegető helyzetek rendre elhozzák belőle világvége-filmek határozott államférfiúinak karakterét. Akár árvízi-, akár hóhelyzetet mér fel, akár a magyar-ukrán határt tekinti meg helikopterről, mindig a sziklaszilárd, erőskezű vezető figuráját hozza, aki a puszta akaratával teszi helyre a dolgokat.

Putyin, illetve a környezete azonban lőtt már túl a vízparti célokon. Az átkosban rendre felbukkantak pletykák, hogy ha magas rangú szovjet elvtársak pihentek Magyarországon, és pecázással ütötték el az idejüket, akkor állami könnyűbúvárok akasztgattak a horgaikra kapitális halakat, hogy igazán jó emlékekkel térhessenek haza. Hasonló esett meg Putyinnal is, amikor 2011 augusztusában a Taman-félsziget mellett, egy régészeti feltárás területén búvárkodott, és mit ad Isten, felbecsülhetetlen értékű ókori leletre bukkant.

A népvezér és a nép gyermeke

Vlagyimir Vlagyimirovics egy nagyhatalom első embereként szívesen bújik egy titán bőrébe: rengeteg olyat művel, mit halandó soha. Például vadászgépet és Formula 1-es autót vezet, tigriseket fog be, nyílpuskával lő bálnára a viharos tengeren száguldó motorcsónakból, sorolhatnánk. Az űrutazást kicsit hiányoljuk.

Ezzel szemben Orbán Viktor szívesebben ölti magára a nép gyermekének gúnyáját, azt bizonygatva, hogy egy közülünk. Foltozott már kátyút úthengerrel, töltött csabai kolbászt, vágott disznót és pálinkázott, énekelt pajzán kuplét színészekkel, majd megint pálinkázott, madárijesztő-szerű kovácsruhába bújt Szlovákiában, a lánya lagziján csűrt döngölt, a sírást az asszonynépre hagyta, és módjával… pálinkázott.

Oligarchaharc

Putyin nem sokkal a hatalomra kerülése után leszámolt országa oligarcháival, Hodorkovszkijjal, Berezovszkijjal, satöbbi. Orbán Viktor ezzel szemben csak a minap esett neki Simicska Lajosnak. Az ok egyértelműek: Magyarország kicsi, nem jut mindenhová elég oligarcha, nehéz döntés lehet egy régi barátra osztani az ellenség szerepét. Egy dolgot ajánlanánk Orbán Viktor figyelmébe: Putyint Hodorkovszkij nem merte nyilvánosan legecizni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik