Poszt ITT

Adócsalás, mutyizás, bliccelés. Így loptok ti

A törvénytelen hungarikum, amire nem kéne olyan büszkének lenni.

Megfakult emlékeimben úgy élt, hogy nemcsak a 10 parancsolatban, de az úttörők 12 pontjában is szerepelt a Ne lopj! Tévedtem. Mondjuk úgy, árnyaltak kicsit: „ Az úttörő gyarapítja és védi a szocialista társadalom értékeit.” Így aztán sokan úgy értelmezték ezt: a közösből lopni nem bűn. Vagy talán úgy, hogy attól, hogy hazaviszem, még közös, csak én használom. Így aztán vitt is mindenki mindent a gyárból, irodából, ha más nem jutott, hát egy láda indigót, majd jó lesz valamire. Hova tovább, hazacsempészni ezt-azt, tökös dolognak számított. A lopás fedőneve az ügyeskedés lett. Mintha így mást jelentene. Jól beégett ez a tanítás. Ma is menőnek számít a közösből lopni. És ma sem hívjuk lopásnak.

Jól öltözött középkorú nő mesélte büszkén a villamoson, hogyan kapták el az ellenőrök, de a neten szerzett bérletét bemutatva megúszta 2 ezer forinttal. Vihogva tett hozzá, még így is jobban járt, hiszen egész hónapban bliccelt. Láttam már szappanoperasztárt is rongyos jegyét szorongatva a lyukasztó mellett készenlétben állva, hogy csak akkor áldozza be hetekkel ezelőtt megvett egyetlen jegyét, ha muszáj. Ők vajon a boltból sem a pénztár felé távoznak? Mint ahogy a kenyér, a tömegközlekedés sem jár alanyi jogon.

A korrupció és az adócsalás miatt is csak az háborog, akinek nem származik belőle előnye. Egy kis ügyeskedéssel a zsíros bödön közelébe kerülni, begyűjteni pár hamis számlát csökkentendő a fizetnivalókat, felemelő érzés, ugye? Kit érdekel ilyenkor, kitől loptuk el azt a pénzt, lehetőséget?

Ők is meglopnak! – jön ordítva a nyilvánvaló válasz. A BKV-vezérek, a politikusok elsikkasztják a pénzt. Ezekkel legyünk korrektek?

Nem, nem, harcra fel! Lopjuk viszont! Túl drágán adják a vizet a sarki éjjel-nappaliban? Sétáljunk csak ki fizetés nélkül! 300 százalékos árrés, az lopás, ugye? Aztán ne sunnyogjunk, verjük a mellünket büszkén, hogy megloptuk a tolvajokat. És biztassunk mindenkit erre! Aztán csak várjunk, hátha lesz belőle tisztességes világ. Nem lesz.

A butaság majmolása, a másokra mutogatás nem változtatja meg a rendszert. Ha azért dobod el a csikket, mert ott már úgy is sok van, ha azért nem szeded fel a kutyád sz*át, mert más is otthagyja, úgyis mocsok van és különben is a kóbor macskák után ki szedi fel, akkor biztosra veheted, hogy egyszer a te cipőd is bűzleni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik