Poszt ITT

Jászberényi: A pénz miatt

Kotroczó Róbert Rtl Klub (Kotroczó Róbert Rtl Klub)
Kotroczó Róbert Rtl Klub (Kotroczó Róbert Rtl Klub)

A nyugati tulajdonú, a sajtószabadság mellett elkötelezett televízióadó térdel a pénzért. Ha nem így lenne, nem lennének tárgyalások.

A 444.hu belső forrásokra hivatkozva közölt egy cikket, miszerint az RTL Klub háttértárgyalásokat folytat a magyar kormánnyal arról, hogy amennyiben a kormány csökkenti a reklámadót, mely főleg a csatornát sújtja, a tévé visszavesz kormánykritikusságából, és visszatér a jó öreg „négyet ellett a kiscica VVBéla harmadik mellén” típusú híreihez.

Elképzeltem, ahogyan a komoly híradóvá avanzsálódott csatornán hirtelen újra túlsúlyba kerülnek a magyar celebvilág hírei, hogy hirtelen fontosabb lesz megint a profit, mint a „szakmaiság”, amire egyébként mindig büszkék voltak. A felcsúti pénzmosodánál a vietnami hatos ikrek.

Félreértés ne essék: az ember baromi sok dolgot megtesz a pénzért. Én például háborúzni járok, meg írom ezeket a publicisztikákat. A világon semmi megvetendő nincs abban, ha az RTL Klub pénzt akar keresni.

A gond azzal van, hogy mit kell tennie ezért. Még nem látjuk, mi az üzlet pontos feltétele, hogy csak térdelni kell-e csendben a kormány előtt, vagy mást is kell csinálni.

Ami ugyanis elkerüli a kedves emberek figyelmét, hogy mit kér a kormány cserébe azért, ha méltóztatik a csatornának visszaadni a profitját. Leírom még egyszer: vissza kell vennie a kormánykritikus hírekből.

Ezzel csak egy gond van: nincsenek olyanok, hogy „kormánykritikus” hírek. Hírek vannak. Az a kérése a kormánynak, hogy ne legyenek hírek.

Tehát ne számoljon be a csatorna a torkig érő korrupció újabb pofátlanságáról, az arisztokrácia legújabb Gucci-táskájáról, hogy miniszterelnökünk lánya konkrét lakások árából jár suliba külföldön, és valami miatt a miniszterelnök is gyakran megfordul Zürichben, ami egyébként még mindig a magánbankok paradicsoma.

Ne legyenek hírek arról, hogyan zakatol ez a hülye ország a megválasztott vezetőinek mosolyába öltözve vissza a feudalizmusba, hogyan rabolják ki a csontig nyúzott népet és viselkednek nemesemberként a politikusaink közpénzből.

A kormány szerint minden szép lesz, ha erről az RTL Klub nem számol be, hanem helyette újra telenyomja a nézők fejét szeméttel.

Azt kéri a kormány a pénzért cserébe, hogy ne legyen híradó. Illetve a neve maradhat, de lehetőleg ne lássa el a feladatát, mert az egyre kellemetlenebb. Láthatjuk, mit gondol a hiteles tájékoztatásról, elég bekapcsolni a királyi tévét.

Lesz pénz, ha nem lesz híradó, mondhatnánk, ha össze akarnánk foglalni, miről beszélget most a kormány és az RTL Klub. A cenzúrának és a nyomásgyakorlásnak egy ritka kortárs változatát nézhetjük élőben és, ha visszatérnek az állatkerti fókák az RTL Klub hírműsorába, tudni fogjuk, megállapodás köttetett.

A nyugati tulajdonú, a sajtószabadság mellett elkötelezett televízióadó térdel a pénzért. Ha nem így lenne, nem lennének tárgyalások.

Nem érdeklik a saját munkatársaik, akiknek valószínűleg igen kellemetlen lesz főműsoridőben hazudniuk a képernyőn a híradónak nevezett műsorban, nem érdeklik a nézőik, akiket saját maguk hoztak ki a kereskedelmi kómából, hogy rácsodálkozzanak arra, hogyan tűnik el a fejük felől a tető.

Semmi sem érdekli őket, csak a pénz.

A magyar közélet legsúlyosabb morális válságának közepén, mindenki szeme előtt prostituálják magukat, tovább sötétítve az amúgy is sötét égboltot, a pénz miatt.

A legrosszabb azonban az, hogy számonkérés sem lesz, néhány olyan hőbörgőn kívül, mint én, mindenki le fogja nyelni, hogy újra báránykák szökdécselnek az RTL Klub híradójában.

Mert így élünk mi itt a Kárpát-medencében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik