Poszt ITT
Táppénz (Táppénz)

A táppénzre való jogosultság megállapításáról szóló mondathoz tartozó ábra megrajzolásáról szóló poszt

Tessék szépen tudomásul venni!

Korábban a témában:

Levelet küldött az Országos Egészségügyi Pénztár minden érintettnek a táppénzre vonatkozó új szabályokról; a magyar közműveltséghez maximálisan alkalmazkodó, közvetlen, már-már laza nyelvezetű, a megértést kis rajzocskákkal, szemléltető ábrákkal segítő dokumentum* a változások tudomásul vételét kéri mindenkitől. A levélben szerepel egyebek mellett a következő mondat is:

Ha a biztosítási idő a táppénzre való jogosultság kezdő napját megelőzően folyamatos, a táppénz alapját a táppénzre jogosultság kezdőnapját közvetlenül megelőző naptári év első napjától a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjáig terjedő időszakban az időszak utolsó napjához időben legközelebb eső 180 naptári napra jutó jövedelem alapján kell megállapítani.

Ne ijedjünk meg, nem olyan durva, mint amilyennek tűnik. Lássunk is neki!

Mit állítok? Folyamatos. Mi folyamatos? Az idő. Az első tagmondat innentől kezdve világos, talán az állítmány alá tartozó kezdőnapját megelőzően trükkös kissé, hiszen szokatlan, hogy egy módhatározó (hogyan folyamatos? megelőzően) alá tartozik egy tárgy (ami ugye normális esetben közvetlenül az állítmányhoz kapcsolódik, például: szeretem a Nemzeti Együttműködés Rendszerét! Mit állítok? Szeretem. Mit szeretek? A Nemzeti Együttműködés Rendszerét. Ki szereti? Minden Magyar ember!), miközben ez így, hogy kezdőnapját megelőzően, logikailag talán inkább időhatározó.No de ez tévesszen meg minket, hiszen, akár a gazdasági bevándorlók ügyében, itt is csak egy jó megoldás van.

A második tagmondat hosszabb, de még mindig ne essünk pánikba. Teljesen logikus és némi indukcióval lazán felskiccelhető rendszerbe szerveződnek az OEP udvari költőjének szavai, csak egy-két billegő funkciójú elem teszi próbára az olvasót (módhatározó-e az időben szó az időben legközelebb eső naptári napra jutó jövedelem szerkezetben? vajon ki lehet a rejtélyes odaértett általános alany?), de a szemantikával nyilván senkinek sem lesz gondja. Az értelmezést segítendő – tudjuk, felesleges – elkészítettük a mondat ágrajzát és alant közöljük. Akkor most már mindenki tud mindent a táppénzre való jogosultsághoz szükséges, időintervallumokhoz kötött jövedelem megállapításáról.

Táppénz (Táppénz)

*Irónia!

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.