Pénzügy

Ha beteget jelentett, kerülje a Facebookot!

Aki azt hazudta a munkahelyén, hogy beteg, ne posztoljon a Facebookon, mert a táppénzellenőrök utolérik. Minden hetedik táppénzes fennakad a rostán – írja a Medical Online. 

Csaknem tíz éve lehetővé teszi egy jogszabály, hogy a munkáltatók betegállományban lévő dolgozójuk felülvizsgálatát kérjék az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál. A cégek élnek is a lehetőséggel, hogy tetten érjék a szimuláló dolgozóikat – írja a Medical Online. Volt, aki például azon bukott le, hogy friss, strandolós képet posztolt a Facebookon, miközben „lázasan” betegállományban volt otthon. Ezt látva munkahelye ráküldte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ellenőreit.

A legtöbb ilyen kérelem 2009-2010-ben érkezett, ami nem csoda, hiszen a gazdasági válság miatt sokan a leépítéstől félve, vagy felmondásuk kézhezvétele után igyekeztek „táppénzes” állományba menekülni – mondta a lapnak Bogdán Zsuzsanna, az OEP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztályának vezetője. A gazdasági helyzet javulásával csökkent a kért vizsgálatok számai is: tavaly például 248, míg idén az év első öt hónapjában 106 munkáltató kérte betegállományban lévő dolgozója ellenőrzését.

Emellett változatlanul működik a hagyományos „táppénzes” felülvizsgálat, amelyet az OEP hivatalból végez. Ha valaki jogalap nélkül vette igénybe a táppénzt, azzal visszafizettetik a pénzt. Abban az esetben, ha a táppénzcsalásban partner volt a betegállományt kiíró orvos is, akkor a visszafizetendő összeg egy részét neki kell befizetnie az OEP kasszájába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik