Poszt ITT

Isten parancsa, Orbán szava meg a vasárnapi zárva tartás

A KDNP bezáratná vasárnap a boltokat. Ötlete nem isteni, de nem is ördögtől való. A kommunikációja?

Németország több tartományában vasárnap zárva vannak az üzletek (kicsik, nagyok), de a hírek szerint a párizsi kormány a gazdaság élénkítése miatt például éppen most oldaná fel a korlátozást. Az ötlet tehát nem ördögi és való igaz az is, hogy a Tízparancsolat – annak első három pontja – előírja Isten uralmának elismerését, egyebek között azt, hogy az Úr napján munkaszünetet tartsunk! Ugyanakkor egy szóval sem említi, hogy az csak a vasárnap lehet. A lényeg, hogy egy napot szenteljen az ember Istennek. A Tízparancsolat második része az embertársak iránti kötelességeket tartalmazza, összhangban a természeti törvényekkel. Ilyenekkel!  

“VIlI. Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy!”

A kormányfő támogatja a szabad vasárnapról szóló kezdeményezést – állította a KDNP frakcióvezetője, hozzátéve: ez számára „elegendő”. Ugyanakkor Harrach Péter előzőleg azt is mondta, hogy a kormány megtárgyalta és támogatja pártja javaslatát, amely a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozza. Ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium cáfolta. Tudatta, a kabinet még nem döntött, előbb meghallgatná a szakszervezeteket, boltokat működtető vállalatokat. Hab a tortán, hogy ugyanezt mondta néhány napja Orbán Viktor is, akire most Harrach hivatkozott.

A Tízparancsolat alapján sem egyértelmű, hogy Isten bezáratná-e vasárnap 2014-ben a boltokat,

“X. Mások tulajdonát ne kívánd!”

Egyrészt. Hagynám most azokat, akik szabadságjoguk korlátozásaként élik meg azt is, hogy vasárnap tölthessék fel a hűtőt, noha ők sincsenek kevesen. A GFK felmérése szerint 870 ezer család vásárol fogyasztási cikkeket egy átlagos vasárnapon. Jellemzően hipermarketekben, így persze főleg a Budapesten és nagyvárosokban élők használják ki a vasárnapi nyitva tartást.

Sokkal inkább azokért aggódom, akik most még ott ülhetnek a pénztárgép mögött vasárnap. Az ő zsebükben turkál, az ő munkahelyüket veszélyezteti a KDNP. Hogy hány embert küldenének el, azt az Isten sem tudja, mert az ügyben megszólaló szakemberek a számukat nullától 20 ezerig becsülték.

Azt pedig senki nem cáfolta, hogy a vasárnapi pótlék kiesése komoly érvágást jelentene. Az nem érv, hogy a munkáltatók nem tartják be a törvényt, de ez például kitörési pont lehet a KDNP-nek. Gondolom, nem kell figyelmeztetni Harrach Pétert, hogy a Sínai-hegyen Istentől adott parancsok érvényessége minden időben megmarad, mivel Jézus azt mondta: “Nem megszüntetni jöttem a Törvényt, hanem beteljesíteni” (Mt 5,17). 


A Sínai-hegy. Fotó: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik