Poszt ITT

“A téboly vért kíván”

„Pár napja üzentek, hogy jobb lesz ha leállok, mert figyelnek. Értik, úgy...” – írta blogján Túri Péter, aki ma már külföldön teszi a dolgát.

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. volt vezetőjének pár napja üzentek, hogy jobb lesz, ha leáll, mert figyelik. Értik, úgy! Egyesek szerint mára ugyanis nemzetbiztonsági ügy lett az, hogy a magyar mentésügy anomáliáira felhívja a figyelmet, ezzel ugyanis aláássa „a magyar nép mentésügybe vetett bizalmát és biztonságérzetét”.

Túri Péter úgy véli, ha tényleg figyelnek, akkor most nagyon, mert „valakik tényleg aláássák a magyar mentésügy teljes szakmaiságát. Ugyanis: az OMSZ-tól kiebrudalt és ejtőernyőztetett légimentő igazgatóval épp kirúgattatják azt az embert, aki egyedüli tudományos fokozattal, igazságügyi szakértői oklevéllel, aneszt-intenzíves és oxyológus-sürgősségi szakvizsgával, 20 éves mentőgyakorlattal bír, nem mellesleg pedig a mai egyetlen friss, magyar prehospitális szakkönyv szerkesztője. Mindezt azért, mert a téboly vért kíván, nem tűr el magánál képzettebbet és ezzel tükör mutatására alkalmast”.

A szervezetet 2005-től felépítő Túri Péter gratulál is Szócska államtitkárnak. Mint írta: csaknem húsz évig dolgozott itthon a mentésügyben, de „ekkora ámokfutást még nem” látott, pedig 5 miniszter alatt dolgozott vezetőként, de ők legalább „megpróbáltak figyelni, vagy úgy tenni, mintha figyelnének a szakmára”.


Fotó: MTI / Földi Imre

A Magyar Légimentő Kft. egykori ügyvezető igazgatója korábban lapunknak konfliktusait azzal magyarázta, hogy az OMSZ „egy szocialista típusú nagyvállalat”, a maga tehetetlenségi nyomatékával. Az ő értékrendjébe „belefér egy ügy érdekében tett építő kritika”, érkezzen az bármelyik oldalról is. “Az esetleges vita előre visz, a (nem elvtelen) kompromisszum hasznára válhat bármely ügynek.”

Mint azt korábban megírtuk, a múlt héten leváltották a légi mentés sokadik vezetőjét is.Túrit ugyanis Temesvári Péter, őt Druzsin Iván követte, aki kevesebb mint egy évig töltötte be posztját. Elődje regnálása idején az is előfordult, hogy a cégnek nem volt érvényes működési engedélye. A Magyar Nemzet 2011 novemberében azt írta, törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett az állami tulajdonú, az Országos Mentőszolgálat felügyelete alatt álló Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ellen a Pest Megyei Főügyészség, mert a szervezet működésében szabálytalanságokat észlelt.

A dolgozók egy része akkor levélben fordult Navracsics Tibor miniszterelnök-helyetteshez, melyben aggodalmukat fejezték ki a cég jövője miatt. Temesváriról szintén a Magyar Nemzet írta meg, hogy orvosként engedély nélküli gyógyszert adott egy betegnek. A mentőszolgálat szerint sem ez nem volt súlyos probléma, sem az, hogy – miként arról az FN24 beszámolt – Temesvári Péter jogsértően halmozta állásait. Temesvári most visszatért. Az Országos Mentőszolgálat megbízott vezetőségében mostantól ő a képzések felelőse.

Túri Péter blogjában most arra utalt, hogy a Vasárnapi Hírek szerint az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) egykori főigazgató-helyettese, Gorove László lett az új vezető, aki ezek szerint maga is tisztogatásba kezdett. A Vasárnapi Hírek szerint az elmúlt években folyamatosan csökkent az ellátott esetek száma, ma már 20-30 százalékkal kevesebb riasztást kapnak a légi mentők, mint Túri idejében. Ez azért gond, mert minél több a bevetés, annál nagyobb biztonságban van a beteg.

Mint korábban az FN24 megjósolta, a légi mentők új vezetője sem lesz ismeretlen a szakmában. Állításunkat az élet igazolta, bajtárs valóban nem vész el, csak új posztra kerül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik