Poszt ITT

Politikai okból mellőzik a magyar rendezőt?

Xantus Barbara nem méltatlankodik amiatt, hogy eddig nem játszhatott el egyetlen filmfőszerepet sem, ugyanis a színház mindenért kárpótolja. Az jobban fáj neki, hogy férje, Szurdi Miklóst nem kap annyi feladatot, amennyit tehetsége révén megérdemelne.

Xantus Barbarát annak idején a Família Kft című sorozat cserfes Szép Krisztájaként ismerte meg az ország. Az ember akkor azt gondolta volna, hogy számos filmfőszerep vár rá, aztán mégsem így alakult az élete. Rengeteg zenés színházi szerepet követően Székesfehérváron találhatta meg önmagát, ahol nagy drámai szerepeket is eljátszhatott. Fanyalgók persze mindig akadnak, ám Barbara azt mondja, aki egyszer vette a fáradságot, hogy megnézze őt egy komolyabb darabban is, az mindig megkövette és bevallotta, tévedett vele kapcsolatban.


Fotó: RTL Klub / Sajtóklub / Bársony Bence

Nincs benned keserűség amiatt, hogy nem játszhattál eddig nagy filmszerepeket, holott éppen a televíziónak köszönheted a kezdeti ismertségedet?

Nincs értelme sérelmeket dédelgetni, én sem teszem. Nem járok sokat castingokra, talán ennek is köszönhető, hogy nem találtak meg ezek a nagy szerepek. A színház azonban mindenért kárpótol. Székesfehérváron bebizonyíthattam, hogy képes vagyok drámai karakterek megformálására is, amit talán azok el sem hisznek, akik nem jönnek be ezekre az előadásokra. Volt rá példa, hogy valaki kételkedett bennem, majd amikor megnézett, leborult előttem és elnézést kért az előítéletei miatt. A Casino című sorozat miatt azonban már sokkal inkább keserűséget érzek. Méltatlanul bántak el vele, pedig a nézők szerették. Bánt az is, hogy a férjem, Szurdi Miklós tehetségét nem aknázzák ki kellőképpen, ő ugyanis sokkal többre lenne képes, mint ahogyan azt korábban is bizonyította. Persze emiatt nem dől a kardjába, ő az az ember, aki mindig megtalálja a helyét. Úgy érzem, hogy a politikának nem szabadna ennyire beférkőznie a művészvilágba, az senkinek nem használ.

Mióta eljöttetek Székesfehérvárról budapesti művészszínházakban játszol. Egyesek szerint erre a műfajra egyre kevesebb az igény. Te is így érzed?

Az tény, hogy az embereknek egyre kevesebb pénzük van, amit mi színészek is megérzünk. Hallani olyan kis társulatokról, ahol előadás után pár ezer forintos bevételt osztanak szét egymás között a színészek. De tudok olyanról is, akinek zálogba kellett adni az értékeit. Az RS9 Színház, ahol Szurdi Miklós társulatként működünk, 70 férőhelyét szerencsére még meg tudjuk tölteni. Az emberek itt igazi értékekkel töltődhetnek fel, ezt vihetik haza és ezért akár spórolnak is a jegyre. Nagyon jó visszajelzéseink vannak a Vagina monológok című darabbal kapcsolatban és reméljük, a közönségnek tetszik majd a most szombati előadás, a Jóccakát anya is. Mi mindenesetre a szívünket, lelkünket beletesszük.

Úgy tudom, hogy ti is áruljátok a házatokat, amire nyilván a gazdasági nehézségek miatt is szükségetek van.

Úgy döntöttünk, hogy visszaköltözünk Budapestre, de természetesen két ingatlant nem tudunk fenntartani. Körülbelül szeptemberben kezdtük el meghirdetni, de egyelőre nem találtunk vevőt. Elkótyavetyélni nem szeretnénk. Az ingatlanosok szerint egy-két év is eltelhet, mire megfelelő vevőt találunk.

A közelmúltban színházi balesetet szenvedtél, amiben csúnyán megsérültél.

Előadás közben beleléptem egy mély lyukba. Esés közben felhasadt a sípcsontom, ami miatt kórházba vittek. Összevarrták a lábam és egy hónapot pihennem kellett. Most már jól vagyok, sőt már futok is készülök a félmaratonra, amit a lányommal együtt szeretnénk teljesíteni a tavasszal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik