Poszt ITT

Haladás a Bundásliga felé

Bár már régóta tart a magyar bundabotrány, az első nagyobb név, jelesül Aczél Zoltán őrizetbe vételekor képletesen mindenki leült egy pillanatra.

Üljünk le egy szóra! – javasolhatnánk a szerdai események után, és nemcsak mi, hanem az NB I. egyik tehetséges edzője is leült, igaz, ő minimum kettőre…

A Videoton-Haladás (1-0) Magyar Kupa-nyolcaddöntő után előállították, bilincsbe verték Aczél Zoltánt, a szombathelyiek vezetőedzőjét, és a fogadási csalásokkal kapcsolatban őrizetbe is vették. Pénteken dől el, előzetesbe kerül-e.

A szombati kupavisszavágón a jegyzőkönyvet akár így is ki lehetne tölteni: vezetőedző A. Zoltán. Merthogy egyik pillanatról a másikra Aczél Zoltánból A. Zoltán lett. Hogy leül-e a kispadra, még nem tudni, elképzelhető, hogy megbízott vezetőedzővel próbálja majd kiharcolni a Hali a továbbjutást. Fogadni mernénk (bocsánat), hogy a szombathelyiek kettőzött erővel harcolnak majd edzőjükért és a Videoton kiveréséért.

A szerdai hír hallatán még azok is elgondolkodnak a magyar fogadási botránysorozat súlyán, akik a magyar focit már évekkel ezelőtt eltemették, és azok is, akik szeretnek jó nagyokat rúgni sokak szeretett sportágába. Ők most még bátrabban fröcsöghetnek. Hisz nem először dobják fel nekik a labdát – nem elég, hogy az eredménytelenség miatt már jó ideje állandóan lecsapják azt.

Ez az ügy legfontosabb következménye. Az, hogy az éledezni látszó magyar labdarúgás megítélése bizony újra romlik. Tekintve, hogy a hatóságok azt kommunikálják, hogy újabb személyek felelősségre vonása várható, a téma még jó darabig napirenden marad. A drukkerek lassan minden meccsre sandán tekintenek, látva egy-egy mozdulatot, váratlan vagy kevésbé váratlan eredményt, talán nem véletlenül.

Prejudikálni persze nem szeretnénk, de jogosnak tartjuk, ha adott esetben becsapottnak érzik magukat a drukkerek: az ő pénztárcájuk a jegy vagy a bérlet megvásárlásával vékonyabb lett, miközben másoké a színjáték után esetleg vastagabb.

Így vették őrizetbe Aczél Zoltánt:

A másik tragédia az egyén tragédiája. Aczél Zoltán – legyen bár ártatlan adott esetben – soha nem mossa le magáról, hogy piszkos ügyekbe keveredett, csalt, hazudott, bundázott, bűnt követett el. Személyét démonizálják, összekapcsolják a sportágat megfertőző jelenséggel. Egy szinten lesz Zuschlag Jánossal vagy épp Geréb Ágnessel, akik szintén „egyek valamivel”, holott mennyire, de mennyire nincsenek egyedül… Csak szurkolni tudunk tehát az ügyészségnek, a Nemzeti Nyomozó Irodának és a hatóságoknak, jöjjenek csak az újabb előállítások, az újabb nevek.

A hírt hallva a pedofíliával és szemérem elleni erőszakkal vádolt mohácsi rajztanár története is eszembe jutott, vele együtt az, hogy bárkit egy perc alatt meg lehet hurcolni, függetlenül attól, hogy mindennek van-e alapja (esetében éppen november elején rendelték el az új eljárást). A mai átlag magyar van annyira előítéletes, hogy elhiggye az első, vele szembe jövő információt, amit aztán utána úgy formál, ahogy akar. Így születnek a modern magyar népmesék. Következmények nélkül, mint minden ebben az országban.

Aczél Zoltán a Siófok edzőjeként a vádak szerint 4000 eurót fogadott el két játékosától, Sütő Lászlótól és Horváth Gábortól (a hírek szerint előbbi vallott rá), amiért „úgy állította össze a csapatot”, hogy az legalább kétgólos vereséget szenvedjen a ZTE ellen 2009. május 23-án. 5-3-ra nyert a Zete.

Ez az egyik vád a magyar válogatott korábbi pályaedzője ellen. Az egykori újpesti védő még Sütőék elfogásakor azt nyilatkozta, fájt neki a Siófok kiesése, a fogadási csalásokat pedig fel kell deríteni.

Nem tudjuk, Aczél bűnös-e. Csak kérdéseink és alkalmi válaszaink vannak.

Hogyan lehet „úgy összeállítani egy csapatot, hogy az legalább két góllal kikapjon”, miközben elviekben csak három (Andruskó Attilával, a harmadik vádlottal együtt) játékos tud a bizniszről? 1. Sehogy. 2. Csak úgy, hogy más is tud a tervről. 3. Aczél tudta, hogy annyira béna a Siófok kerete, hogy biztos a kétgólos vereség. Csak mi érezzük, hogy a harmadik válasz nem túl erős alapokon nyugszik?

Miért a Haladás sorsdöntő, Videoton elleni kupapárharcának félidejében, az egész csapat előtt megalázva, bilincsben kell előállítani azt az edzőt, aki – legalábbis a nyilvánosság előtt – rendre kiáll játékosai, aktuális csapata mellett, és ezer fokon ég a meccsek alatt? 1. Talán példát akartak statuálni, és megmutatni, itt bizony nagy leszámolás zajlik. 2. Nem gondolták át, hogy a focisták is emberek. Pedig azok, és feltételezzük, Aczélt a szombati visszavágó után is az országhatárokon belül találták volna.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a Haladás vezetősége szerződést hosszabbítana Aczél Zoltánnal, akinek munkájával elégedettek. A szándék megmaradhat, ha a szakember tisztázza magát.

Mi sem gondoltuk, hogy Aczél lesz a következő, aki fennakad a hálón. Másra se gondoltunk – még mielőtt megilletne a vád minket, hogy tudunk valamit. Nem tudunk.

Szombaton beszámolunk majd a Haladás-Videoton kupavisszavágóról.

Csak nem olyan terjedelemben, ahogy előzetesen terveztük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik