Poszt ITT

Tarlós pesti csodája New Yorkból

Ha a demonstrálóknak szólt, pofátlanság. Ha tévedés volt, még nagyobb a baj.

Büdös. Szél nélkül növeli a szélütésem, szívrohamom kockázatát, keresztbe tesz a nemzőképességemnek, gyulladást okozhat. Hálás lehetnék. Mondanám, le a kalappal az egészségőr Tarlós főpolgármester előtt, aki riadót fújt a szmog miatt, de nem mondom. Nem is ő fújt, ráadásul a szél sem (fújt), nem is esett, pedig a füstköd csak akkor oszlik. Ezt mondják a szakemberek.

Szerintük az autók pénteki kitiltása nem javíthatott a helyzeten, a levegő ugyanolyan szennyezett maradt, csak nem lett szennyezettebb. Vagy a tudósok kóklerek, vagy Tarlós varázsló. Csodát tett. Nem lehet más magyarázata, hogy szombatra a budapesti egészségőr „a vonatkozó jogszabályok alapján” megszüntette a riasztási fokozatot, amit a vonatkozó jogszabályok alapján egy nappal korában életbe léptetett. Jogtalanul.

Sajnos a Kárpát-medence lavórjában szocializálódva ezt már tegnap megjósoltam. Gyanús lett nekem ez a szálló por. Azt természetesnek vettem, hogy tisztességesen majd egy szmogriadót sem tudunk elrendelni, de a szálló porról – mivel mindenkire hullik – azt hittem, pártsemleges. A szmog akkor lett büdös, amikor kiderült, éppen aznap lett riasztó (100 µg/m3), amikor a nemzeti gyásznapra fittyet hányva a kormány ellen mertek vonulni. Szmogban bujkáló ellen-fülkeforradalmárok reszkessetek!

Valaki úgy gondolhatta, ez túlzás, és riasztott. Rosszul, ráadásul Tarlós nevében, aki – igazi demokrataként – „amikor tudomására jutott, hogy a szmogriadó ügyében félreérthető, pontatlan tájékoztatás született az ő nevében, vizsgálatot indított”. New Yorkból, azonnali hatállyal.

Innen vizsgálva a történetet, felül is emelkednék a szmogon, és riadót fújnék, mert nagyon kilóg a lóláb. Egy minap írt nyílt levél tanúsága szerint ugyanis a Városháza nem becsülte meg igazán az előző szakembereket. Vélhetően annak is mennie kellett, aki el tud rendelni egy szmogriadót. Vagy nincs igazam, és maradt hozzáértő, aki meg ennyit ér. Az is hiba. Ha már vizsgálat, akkor tehát először is önvizsgálat, szembesülés…

Évek óta hallom ugyanis, hogy a fővárosi levegő minőségéért komolyan felelős a BKV ósdi buszparkja, amelynek megújítását a jelenlegi kormány illetékes minisztere a minap nem annyira támogatta. Ez alapján javallanék egy kontrollmérést. Tarlós a kormánytagokkal álljon be egy busz mögé. Mindenki kezében legyen egy-egy mérőműszer, és vizsgálják meg azt is, hogy a szennyezett levegőtől nem a ketyerék hülyültek-e meg. Az már csak (szálló) porszem a gépezetben, hogy számomra furcsa az a szabály is, amely alapján akkor riadóztatnak, amikor a tüdőgyógyászok már a szokásos betegforgalom erőteljes növekedését tapasztalják.

Még egyszer. A nemzeti gyásznapra emlékeztetve jelezném, hogy tisztelet a nemzet hőseinek, részvét az elesetteknek. Jó, hogy tudom, az áldozatok, a bűnösök nevét, de már nagyon szeretném tudni azokét is, akiknek nem az a legfontosabb, hogy ők fújják a passzát szelet, hanem azokét, akiknek az orrát szintén facsarja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik