Közélet

Szmog: nincs fokozott környezetvédelmi plakettrazzia

Noha a fővárosban elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát, a rendőrök nem ellenőrzik kiemelten, hogy az autósok betartják-e a korlátozó intézkedéseket.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint pénteken reggel hattól a főpolgármesteri hivatal elrendelte a fővárosban a szmogriadó riasztási fokozatát. A döntés értelmében korlátozni kell a gépjárművek használatát Budapest egész területén. Ennek értelmében a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott autók a riasztási fokozat visszavonásáig nem közlekedhetnek.

Az intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, a szabályszegőket akár százezer forintra is megbüntethetik. A Hír24 megkereste Horváth Katalin Fannit, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivőjét, aki azt mondta: a rendőrök ellenőrzik ugyan a szabályok betartását, de fokozott rendőri ellenőrzésre, szervezett akciót nem terveznek.

A BRFK legutóbb a Halottak napja miatt rendelte el, hogy több mint ezer rendőr portyázzon a temetőkben és azok környékén, illetve a nagyobb csomópontokban. Az akció sikeres volt, több tucat bűnözőt sikerült elfogni.

Korábban volt hasonló a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is, az ötnapos razziával a közrend és közbiztonság fenntartását, valamint a közlekedés biztonságának javítását célozták meg. Tavaly áprilisban főként az ittas vezetőket és a rendszám nélkül közlekedőket akarták kiszűrni a fővárosban.

Idén Júniusban hasonlóan sok rendőrt megmozgató ellenőrzés lépett érvénybe a Budapest Pride 2011 néven rendezett melegfelvonulás idején is, csakúgy, mint tavaly júliusban, amikor híre ment, hogy a Magyar Nemzeti Gárdához és a Jobbikhoz is közelálló magánszemélyek vonulásos demonstrációt szerveznek. Utóbbi rendezvényből egyébként nem lett semmi, minkét szervezet elhatárolódott az eseménytől.

A rendőrök ezen kívül rendszeresen ellenőrzik a zebrák környékét, a sportrendezvényekre készülőket, a kerékpárosokat, a személy- és teherautósofőröket, a motorosokat, a biztonsági övet be nem kapcsolókat, a hajléktalanokat, a pályaudvarokat, és a különböző ünnepekre készülőket is.

Mit jelentenek a plakettek (matricák) színei?

A plakett fekete, piros, kék vagy zöld színével jelzi az autó környezetvédelmi tulajdonságát, azaz, melyik környezetvédelmi osztályba sorolandó. A feketét a korszerűtlen, nem környezetbarát járművek kapják, a pirosat is a korszerűtlen, kevésbé környezetbarát autókra ragasztják. A kékek korszerű, környezetbarát járművek, csakúgy mint a zöldek, ám utóbbiak kiemelten környezetbarát autók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik