Poszt ITT

Ön támogatná az otthonszülést?

Egy szeptemberi tragédia kapcsán újra fellángolt a vita az otthonszülésről. A kormány szabályozná, a nőgyógyászok szigorítanának.

A hétvégén két otthon szülő nőt szállítottak kórházba a mentők, szerencsére mindkét esetben – a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően – a babák és az anyák is túlélték a szülést. Szeptember közepén viszont tragédiával végződött egy otthonszülés, amelyet az a Geréb Ágnes vezetett le, akit a közelmúltban eltiltottak – egy korábbi tragédia kapcsán – a szülész-nőgyógyász hivatásától.

A hétvégi otthonszülések egyikénél a kiérkező mentősöket csak a kivérzett anya és az apa fogadta, bábák nem voltak a helyszínen. Ezt később az apa cáfolta, mondván a bábák „kint voltak a teraszon, mert nem akartak találkozni a mentőkkel”.

Az otthonszülést egyelőre semmi nem szabályozza Magyarországon, ezért az egészségügyi tárca arra kérte fel a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégiumot, hogy dolgozzanak ki egy tervezetet.

Elsőként azokat az anyákat zárnák ki az otthon szülés lehetőségéből, akik korábban már császármetszéssel szültek, ikreket várnak vagy medencefekvéses a babájuk. Előírnák, hogy a kórházon kívüli szülésnél jelen kell lennie egy minimum tízéves szakmai tapasztalattal rendelkező szülészorvosnak és szülésznőnek, valamint szakavatott neonatológusnak.

A nemzetközi példákat nézve kiderül, hogy Hollandiában a tervezett – tehát feltételekhez kötött – otthonszülések harminc-negyven százaléka végződik a kórházban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik