Belföld

Kemény feltételeket terveznek otthonszülés esetén

Ha elfogadja az Egészségügyi Minisztérium a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium ajánlását, úgy a jövőben alig lesznek otthonszülések Magyarországon. A tárca azután kezdett egy állásfoglalás kidolgozásába, hogy az ombudsman egy tragédia miatt tájékozódni akar a kórházon kívüli szülésekről.

Megtörtént a baj

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa annak kapcsán kéri az otthonszülés jogi és etikai feltételrendszerének, valamint szakmai minimumkövetel- ményeinek kidolgozását, hogy szeptemberben, egy fővárosi születésházban indult szülés során fellépett komplikáció miatt egy csecsemő a kórházba szállítást követően életét vesztette. A szülést levezető Geréb Ágnes a tragédia után úgy nyilatkozott, hogy ilyen esetben a kórházban sem éli túl a csecsemő. Ezt a Nőgyógyászati Szakmai Kollégium azóta közleményben cáfolta.





Nem javasolja az otthonszülést a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium. Szabó István, a szervezet elnöke arra hívja fel a figyelmet, hogy a legzavartalanabb lefolyású terhesség után is jelentkezhet komplikáció a szülésnél.

A Pécsi Tudomány Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának professzora szerint a szülészek nem vitatják az anyák önrendelkezési jogát, hogy ott szülhessenek, ahol akarnak, ugyanakkor a 24. hétnél idősebb magzatot már a törvény is fokozottan védi.

Első jelre

A nemzetközi példákat nézve kiderül, hogy Hollandiában a tervezett – tehát feltételekhez kötött – otthonszülések harminc-negyven százaléka végződik a kórházban. Igaz, ott a szülést felügyelő orvosok az első jelre beküldik az anyákat a legközelebbi kórházba.

A szakmai kollégium tavaly szeptemberben kezdte kidolgozni az otthonszülés hazai feltételrendszerét és több olyan kritériumot is meghatároztak, melyek esetleges bevezetésével jelentősen szigorodnának a most szinte nem létező szabályok. Azóta az egészségügyi tárcával is egyeztettek az ügyben, így várhatóan október végétől rendelet szabályozza majd az otthonszülést.

Kizáró ok

Elsőként azokat az anyákat zárnák ki az otthonszülés lehetőségéből, akik korábban már császármetszéssel szültek, ikreket várnak vagy medencefekvéses a babájuk. Előírnák, hogy a kórházon kívüli szülésnél jelen kell lennie egy minimum tízéves szakmai tapasztalattal rendelkező szülészorvosnak és szülésznőnek, valamint szakavatott neonatológusnak.


Kemény feltételeket terveznek otthonszülés esetén 1

Mindenhol jó? (Fotó: MTI)


Emellett kikötnék, hogy legyenek a lakásban megfelelő műszerek a szülés levezetéséhez és szükséges lenne az ÁNTSZ vizsgálata is, hogy megfelelőek-e a higiéniai feltételek a szülés helyszínén. Az sem lenne mindegy, milyen messze van a lakás a kórháztól és kötelező lenne előre értesíteni a legközelebbi szülészetet is.

Kérdésünkre, hogy vajon nem a kényelmetlen és sokszor rideg kórházi tartózkodás tereli-e az anyákat az otthonszülés felé, Szabó István azt mondta, számtalan családközpontú szülészet van az országban, ahol egy-két ágyas kórtermek várják a pácienseket.

Nem mehetnek biztosra

A terhesség bármennyire szép, bármennyire élettani, egy nagyon veszélyes folyamat – mondta a távirati irodának Paulin Ferenc, a Magyar Nőorvos Társaság Közép-Magyarországi Szekciójának alapító elnöke. A professzor hangsúlyozta: az esetek zömében nincs veszély, nincs szövődmény, de kis százalékban előfordul és súlyos, akut szövődményekkel jár.

Paulin Ferenc hangsúlyozta, hogy az orvostudománynak nincs olyan módszere, hogy meg tudná mondani, ki az, akinél biztosan nem lehet szövődmény. “Ha volna ilyen, akkor lehetne azt mondani, hogy nyugodtan szüljön otthon (a terhes anyuka)” – fűzte hozzá a professzor, aki – akárcsak a szakmai kollégiumból is sokan –, ellenzi az otthonszülést.

Paulin Ferenc beszámolt a külföldi tapasztalatokról, amire az otthonszülést támogatók előszeretettel hivatkoznak, hogy ma már a világon mindenhol lehet úgynevezett születésházat működtetni, ahova az orvos be se teszi a lábát. De ennek az egységnek kórházon belül kell lenni, mert ha bármilyen probléma adódik, öt percen belül a műtőbe kerülhet a terhes anyuka.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik