Poszt ITT

Ön elmegy augusztus 20-án a tűzijátékra?

Rendkívüli biztonsági készültség mellett rendezik meg az idei augusztus 20-i tűzijátékot. A tavalyi tragédiából okulva most egyszemélyi felelőst neveztek ki, az eseményre kilátogatók biztonságát pedig több mint ezer rendőr, tűzoltó, katasztrófavédelmi szakember, mentőorvos, ápoló és biztonsági őr garantálja.

Tavaly a nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijátékon öt ember vesztette életét és több százan megsebesültek a váratlanul feltámadt viharban. A tragédiát követő vizsgálatokból kiderült, hogy a rendezőkkel kötött szerződésben nem volt vészforgatókönyv és nem volt kijelölt vonulási útvonal, így amikor kitört a pánik, egymást taposták az emberek. Az sem tisztázott, hogy a szervezők miért nem állították le a tűzijátékot, illetve a rendőrök miért nem terelték ki az első jelekre a Dunán horgonyzó hajókat a partra.

A vizsgálatok során kiderült, hogy az OMSZ időben jelezte a vihar közeledtét, ez az információ azonban mégsem eredményezett hatékony közbelépést. A Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) irányító Szilvásy György által vezetett vizsgálat nem nevezett meg bűnöst, míg az ombudsmani jelentés szerint éppen a MeH a felelős.

32 károsult egyébként pert indított a rendezvényt szervező Nexus Kft. és alvállalkozója, továbbá a katasztrófavédelem, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) és a BRFK ellen. Döntés az év végén várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik