Poszt ITT

Ön szabályozná a terepmotorozást?

Öt tárca ötletel azon, hogyan lehet felvenni a harcot a tilosban járó terepmotorok és quadok ellen: a kár milliárdokban mérhető. A hatóságok akciófilmeket megszégyenítő fedőnevekkel dolgoznak, és mint megtudtuk, a négykerekű motorozást kulturált formában is lehet űzni.

Az illegálisan használt terepmotorok, terepjáró autók, az egyre terjedő quadok súlyosan károsítják a természeti értékeket, a talajt, egyben zavaró hatással vannak az élőhelyekre, a vadon élő állatvilágra, sőt a gyalogos turizmusra is – közölte a FigyelőNettel a Zöldtárca. Egy neve mellőzését kérő quados, az ATV (All Terrian Vehicle) – ami egy minden terepen használható négykerekű motor, leginkább „túraquadnak” lehetne leírni – megszállottja, a négykerekű motortúrák „kultúrált formáját” gyakorolja. A tulajdonostól bérelt területen, útvonalengedéllyel, kijelölt úton haladva túráznak, itt rendeznek versenyeket is. Véleménye szerint a quadosok 5-10 százaléka az, aki rombolja a sportág renoméját: számukra a lényeg, hogy minél hangosabbak, minél feltűnőbbek legyenek.

A természetvédelmi őrszolgálat 2007-ben a folyamatos ellenőrzések mellett összesen 10 összevont ellenőrző akciót tervez a terepmotorosok „kedvelt területein”. 2006 decemberében tárcaközi szakértői munkacsoport alakult a terepmotorozás által okozott károk megelőzésére, mérséklésére. A munkacsoportban a kezdeményező környezetvédelmi tárca mellett részt vesz még négy érintett tárca. A különböző megelőző intézkedések mellett a jogsértők feltartóztatása, elfogása és a szankcionálás az egyedüli hatékony megoldás. Az elfogás azonban nem okozhat balesetet, ezért ahhoz nagy létszám szükséges, ami a természetvédelmi őrszolgálat, a rendőrség és a határőrség közös fellépésével oldható meg – fogalmazott a környezetvédelmi minisztérium.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik