Poszt ITT

Ön mit tesz a klímaváltozás ellen?

Fodor Gábor új környezetvédelmi miniszter programjában kiemelt helyen kezeli a klímaváltozás elleni harcot. Elődje, Persányi Miklós elindította a Vahava kutatási projektet, ám lényeges lépések mégsem történtek.

A korábbi környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Vahava (változás-hatás-válaszadás) kutatási projektet lezáró sajtótájékoztatón márciusban azt nyilatkozta: a klímaváltozásra nem lehet kormányzati ciklusokban gondolkodva válaszokat adni. Persányi szerint, amennyiben a klímaváltozás üteme nem lassul, akkor alapvető társadalmi és gazdasági rendszerek rendülnek meg.

A miniszter a dörgedelmes jelzőkkel nem bánt takarékosan, a hatékony tervekkel és intézkedésekkel azonban eléggé. Bár utalt arra, hogy a világban megindult az éghajlatváltozást előidéző, üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése. A mérséklés jelenlegi tempója nem elegendő, radikálisabb lépések szükségesek, mégis rengeteg kritikát kapott a kormány ezen irányú tevékenységének megítélése.

A környezetvédők az új minisztertől a kemény szavaknál jóval többet várnak, hozzáértő helyzetértékelést, hatékony stratégiát, hiszen ezek jelenleg több európai országban már formálódnak.

Fodor Gábor az országgyűlési bizottság előtti meghallgatásán már kifejtette: tárcája politikájának középpontjában a fenntartható fejlődés megteremtése, illetve a klímaváltozás elleni küzdelem áll majd. A hétfőn beiktatott tárcavezető akkor megjegyezte, hogy a tárcát legszívesebben fenntartható fejlődésügyi minisztériummá nevezné át.

Fodor Gábor egyébként a klímaváltozás elleni aktív fellépés jegyében a budapesti tömegközlekedést használva, metróval utazik vissza a Parlamentből a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumba a szerdai ülésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik