Poszt ITT

Ön szerint mit várhatunk Kóka János elnökségétől?

A döntetlen után, második nekifutásra Kóka János tizenhárommal több szavazatot kapott mint Fodor Gábor, így ő lett a liberális párt elnöke. Politológusok szerint A szavazás szorossága a párton belüli patthelyzetre hívja fel a figyelmet. A jövő nagy kérdése az, hogy tud-e a két politikus együttdolgozni.

Az SZDSZ szombati tisztújító kongresszusán egy döntetlennel végződő szavazást követően végül Kóka Jánost választották meg a párt elnökének Fodor Gáborral szemben. „Újra az együttműködésen van a hangsúly, a vetélkedésnek vége” – mondta Kóka immár elnökként. Hozzátette: első lépésként Fodor Gáborral és csapatával szeretne leülni, hogy felszámolják az első megosztottságot. „Tekintsetek Ti is elnökötöknek, mert én minden liberális elnöke akarok lenni” – közölte Kóka. Beszédében ismét köszönetet mondott Kuncze Gábornak. Fodor is arra kérte táborát, segítse a Kóka vezette SZDSZ-t.

Kiszelly Zoltán politológus szerint a küldöttek végül a sikerességet magasabbra értékelték, ha hajszálnyival is, mint a hitelességet. Mint mondta, az lenne a jó, ha Fodor Gábor lenne a párt lelkiismerete, például az országos választmány elnökeként: így lehetne a két tábort kibékíteni egymással.

Megjegyezte: Kóka Jánostól most azt várják, hogy az ország sikerrégióiban jelen lévő, “a sikeresek, gazdagok és szépek” rétegpártjává vált SZDSZ-ből tud-e újra országos középpártot építeni. Ez 2009-ben fog eldőlni, akkor derül ugyanis ki, hogy a párt meg tud-e szerezni két mandátumot a 22 európai parlamenti mandátumból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik