Poszt ITT

Ön átlátja-e az egészségügyi reformot?

2007-től már a reform intézkedései szerint vehetjük igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat: vizitdíjat kell majd fizetnünk, lesznek kiemelt kórházak, és benzinkutakon is vásárolhatunk gyógyszereket. Ha valamit nem ért, most megkérdezheti az egészségügyi szakállamtitkártól!

Még ha nem is egyszerre, de fél év alatt egy teljesen új egészségügyi rendszerrel kell megismerkednünk. Január 15-től az orvosnak az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül az olcsóbbat kell felírnia, kivéve, ha a beteg nyilatkozik arról, hogy a drágábbat kéri. Szintén ettől a naptól 300 forintos dobozdíjat kell fizetni az ingyenes gyógyszerek után. Bár az időpontot még nem tudni, körülbelül február közepétől csak orvosi receptre lehet Algopyrint, Quarelint, Germicidet és Demalgont vásárolni. Ugyanakkor közel 300 készítmény gyógyszertáron kívül is megvásárolhatunk.

Február 15-től 300 forintos vizitdíjat kell fizetnünk a háziorvosnál és a szakrendelőkben, a kórházakban pedig 300 forintos napidíjat kell fizetni. Nem kell vizitdíjat fizetni azonban a katasztrófa-egészségügyért, ha járvány tör ki, és amiatt kell az orvoshoz menni, a tüdőszűrésért, a rákszűrésért, a mammográfiás vizsgálatért, a szülészetért és a terhesgondozásért. A vizitdíj-mentességről bővebben itt olvashat.

A betegellátás ezentúl négy szinten működik. A hierarchia csúcsán 39 kiemelt kórház áll, ezeket minden embernek legfeljebb egy órás utazással el kell érnie. A kiemelt kórházakban látják el a súlyos sérüléseket és a bonyolult műtéteket, mivel ezek lesznek a legjobban felszerelt intézmények. Második szinten a területi kórházak állnak – melyek pályáznak a fennmaradó ágyszámokra – egyszerű, rutineseteket látnak majd el, illetve szakosodnak egy-egy kiemelt területre (szemészet, belgyógyászat, szülészet például). A betegellátás harmadik szintjei a járóbeteg-központok, amelyek működhetnek nappali kórházként, szakrendelőként vagy egynapos sebészetként. A piramis legalján pedig továbbra is a háziorvosok maradnak.

Az új egészségügyi rendszer részleteiről olvassa el kisokosunkat! Ha bármi kérdése lenne még, írja meg a Bemondóba, és a FigyelőNet csütörtökön felteszi Horváth Ágnesnek!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik