Otthon

20 perc alatt elkészül a legegyszerűbb sütőtökkrémleves

Getty Images
Getty Images

A sütőtök a XVI. század óta ismert és termesztett növény Magyarországon. Jelentős karotin- és C-vitamin-tartalma, antioxidánsai miatt is kedvelt őszi-téli csemege, a krémlevesek legszeretettebb alapanyaga.

A Nosalty receptje szerint a legegyszerűbb sütőtökkrémleves elkészítéséhez a következőkre lesz szükségünk:

  • 1 kg sütőtök (megsütve),
  • 4 db zsálya,
  • 2 dkg vaj,
  • 1.5 l alaplé,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 250 ml habtejszín,
  • só ízlés szerint,
  • bors ízlés szerint.

Elkészítése

  • A megsült sütőtök húsát kikaparjuk (süthetünk külön ehhez is tököt, de ez egy tökéletes maradékfelhasználó recept is egyben).
  • A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát és zsályát, kicsit kevergetjük.
  • Mehet mellé a kikapart sütőtök, ezzel is összekeverjük, majd felöntjük az alaplével.
  • Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd 15 percig kis lángon főzzük.
  • Ha elkészült, botmixerrel pürésítjük, majd beleöntjük a tejszínt, és még egyet forralunk rajta.

A lap receptjében kitérnek arra is: az elkészítési idő nem több mint 20 perc.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik