Otthon

Ezt a növényt választják a legtöbben a tuják pótlására

Getty Images
Getty Images

A száraz, meleg nyár miatt teljes tujasorok váltak menthetetlenné, a kertészeket pedig sokan keresik fel azzal, hogy a kiszedett tuják helyére valami mást ültetnének. Nem meglepő, hogy a többség a leylandi ciprust választja a tuják helyettesítésére, írja a gardencentrum.hu.

A cikk szerint a leylandi ciprusok a tujáknál jóval ellenálóbb növények, és rendelkeznek azokkal az előnyökkel, amelyekkel a tuják is – örökzöldek, gyorsan nőnek, dús sövényt alkotnak, nincsenek különleges igényeik, és a legtöbb kertbe jól illenek. Igaz, azt senki nem tudja megmondani, hogy mi lesz 10-20 év múlva, hiszen hazánk éghajlatának változása és az új kártevők megjelenése is hozhat még meglepetéseket.

Getty Images

Ennél a fajnál fontos a termőhely megválasztása. Szinte bármilyen talajra ültethetjük, de érdemes néhány tanácsot megfogadni, hogy hatékonyan segíthessük a gyökeresedést, a fejlődést és az egészséges növényállapot elérését.

Az első és legfontosabb, hogy megbízható kertészetből, erős gyökérzetű, fejlett növényeket vásároljunk. Ne csak a hajtás magasságát nézzük, hanem a gyökérzetet, a hajtásrendszer sűrűségét is! Ültetés előtt lazítsuk fel a növénysor alatti talajt 20-30 cm mélységben, és készítsünk a megvásárolt növény cserépméreténél kétszer-háromszor nagyobb ültetőgödröt.

Dolgozzunk be jó minőségű virágföldet, tőzeget a talajba. Használjunk ellenőrzött minőségű szervestrágyát, és az ültetést követően gondoskodjunk a megfelelő öntözésről. Évente adagoljunk szerves tápanyagokat vagy komplex műtrágyákat a növény igényeinek megfelelően. Száraz, meleg nyári heteken biztosítsunk párásabb környezetet a tövek alulról történő öntözésével.

A fenti szempontok betartásával sokat tehetünk azért, hogy minél tovább egészséges maradjon a leylandi sövény, írja a gardencentrum.hu.

Kapcsolódó
Ekkor sorsolják ki a 100 milliós nyereménylakást
A Szerencsejáték Zrt. gondolkodik a folytatáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik