Otthon

Új hálószoba trend uralkodik a lakberendezésben

Getty Images
Getty Images

A fürdőszobával egybenyitott háló egészen másfajta használatot feltételez, mint a megszokott kialakítás, de ha a megoldás összeegyeztethető a szokásainkkal, izgalmas, luxusérzetet nyújtó helyiséggel gazdagodhat otthonunk, írja a Lakáskultúra.

A lap cikke szerint az utóbbi években sokan döntenek a terek egybenyitása mellett, ám a fürdőszoba és egy lakószoba összekapcsolása még ma is kételyeket ébreszt. Pedig általában jót tesz az ingatlannak – nemcsak a fürdőszobának, de a hálónak is –, ha tágasabb, világosabb lesz a belső tér. A kulcs az adottságokat és az igényeket figyelembe vevő, jól átgondolt térszervezés, illetve hogy a funkcionalitás, a használhatóság ne sérüljön.

A fürdőszoba és a hálószoba egybenyitása esetén alapszabály, hogy a WC külön helyiségbe kerül. A tervezésnél figyelembe kell venni, hogyan használják majd a családtagok a helyiséget, azaz előzőleg alaposan gondoljuk át, jellemzően ki, mikor és miért tartózkodik ott. Őszintén beszéljük meg, hogy nem zavar-e minket, ha a gyerekek pancsolnak, illetve valaki a kádban heverészik, miközben mi a kanapén ülve olvasunk.

Getty Images

A megvalósításhoz emellett elengedhetetlen a jó szellőzés elengedhetetlen, és gondoskodni kell a páraelszívásról. A cikkben megjegyzik: aki hűvösben szeret aludni, annak eleve le kell mondania erről a megoldásról, mivel a fürdőszobában magától értetődően a magasabb hőmérsékletet preferáljuk.

Felhívják arra is a figyelmet, hogy mivel senki nem szeretne az ágyból közvetlenül hidegburkolatra lépni, a fürdőkád közelében viszont nem ideális a melegburkolat. Az ellentmondás kiküszöbölése érdekében olyan anyagot kell keresni, amely nem hideg, ugyanakkor ellenáll a nedvességnek. Remek választás lehet a vinilpadló.

Plafonig csempézni lehet, de nem a hagyományos módszerrel, hiszen éteznek textil- vagy tapétahatású variációk is, amelyektől szoba jellegű lesz a fürdőrész.

Mindezek mellett ügyelni kell arra is, hogy semmiképp ne keltsen olyan hatást a helyiség, mintha egy fürdőszobába állítottuk volna be az ágyat, írja a Lakáskultúra.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik