Otthon

Öröm a pénztárcának, élmény a vezetőjének: ezt is nyújtja az e-mobilitás

Amikor autót választunk, a többség számára fontos szempont a pénztárca. Nem csupán a vételárra szoktunk ilyenkor gondolni, hanem a fenntartási költségekre is – érdemes végig venni, mi szól ezen a téren az e-autózás mellett.

Ami a ráfordításokat illeti, meglepően nagy a különbség az egyes hajtási technológiák között. Az elektromos hajtású autók kevesebb kopó-forgó alkatrészből állnak, és nincs bennük kuplung, illetve sebességváltó sem. Mindez együtt a gyakorlatban jóval kevesebb mechanikai meghibásodási lehetőséget és alacsonyabb szervizelési költségeket jelent. Ráadásul nincs szükség olajcserére sem, így nincs mit elfelejtenünk, és persze fizetni sem kell érte.

Szintén a fenntartáshoz és a napi használathoz kapcsolódó előny, hogy a töltőhálózat országosan és Európában is dinamikusan fejlődik, az E.ON révén pedig – akár kertes házban, akár egy társasházi lakóközösségben élünk – a vállalat típusfüggetlen otthoni töltőberendezésével az üzemanyagkérdésre is kézenfekvő választ adhatunk. Ezek a töltők sokkal biztonságosabbak és kényelmesebbek, mint ha e-autónkat egyszerűen a konnektorról töltenénk, hiszen ez egyrészt ez a terhelés hosszú távon az ingatlan elektromos hálózat vezetékeinek károsodásához is vezethet, másrészt időigényes. Otthoni töltésre a vállalat 7,4 kW és 11 kW teljesítményű eszközei javasoltak. Ezek a családi házban élők számára jelentenek optimális választást, és elsősorban éjszakai töltésre valók. A nagyobb teljesítményű, 22kW-os töltő telepítését a társasházban élőknek érdemes megfontolniuk, akik inkább nappal használnák az eszközt. Az E.ON szakemberei helyszíni felmérést követően segítenek kiválasztani az ingatlan tulajdonságainak és az igényeknek megfelelő eszközt, és a telepítést is elvégzik. Ha napenergiával kombináljuk az otthoni töltést, az hosszabb távon az e-autónkhoz kapcsolódó kiadások és a környezet szempontjából is kedvező megoldást jelent.

Az autózás sokak számára nem egyszerűen csak helyváltoztatás: a zéró emissziós e-mobilitás egészen új vezetési élményt is nyújt a belső égésű motoros autókhoz képest. A villanyautó azonnal maximális nyomaték leadására képes, ezzel dinamikusabb gyorsulást produkálva. Közben pedig csaknem hangtalanul suhanhatunk az utakon. Menet közben a legnagyobb különbséget az egypedálos vezetés jelenti. Bár az elektromos autókban is van fékpedál, sokkal ritkábban kell használni a mozgási energiát elektromos energiává alakító regeneratív fékezésnek köszönhetően. Ennek ereje a legtöbb autóban változtatható, így a gázpedál felengedésével akár olyan mértékű lassulás történhet, ami városi közegben szinte csak vészfékezésnél teszi szükségessé a fékpedál használatát.

A maximális komfortot szolgálja a fedélzeti- és töltőrendszerek interneten keresztüli távoli elérése: például a töltési folyamatot az E.ON Home alkalmazás segítségével elindítani, leállítani, sőt időzíteni is lehet.

Tudjon meg többet az E.ON Otthontöltési szolgáltatásairól ezen a linken!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik