Otthon

Októberben ismét csökkentek a budapesti lakásárak

MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán
MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

Az ingatlan.com októberi lakásárindexe szerint nem változtak országos szinten az eladó lakások és házak árai szeptemberhez képest. Budapesten a nyári hónapok után októberben ismét csökkentek a lakásárak, 0,7 százalékkal, míg a nyugat-dunántúli régióban közel 2 százalékos drágulást mértek egy hónap alatt – derül ki az ingatlan.com októberi lakásárindexéből, amelynek összefoglalóját csütörtökön juttatták el az MTI-hez.

Budapesten összesen több mint 40 ezer új és használt lakóingatlan volt a kínálatban november elején. Az új lakások átlagos négyzetméterára meghaladta az 1,3 millió forintot, a használtakat 943 ezer forintért kínálták, az egyes kerületek között továbbra is komoly eltérések láthatók.

A vármegyeszékhelyeken az új lakások átlagos négyzetméterára 595-1,1 millió, a használtaké pedig 269-748 ezer forint között mozgott.

A fővárosi enyhe visszaesés azzal magyarázható, hogy a magas kamatok miatt még mindig kevés a vevő. Az elmúlt hetekben azonban élénkült az ingatlanpiaci érdeklődés, ami a lakástámogatási változásokkal kapcsolatos bejelentéseknek is köszönhető- állapította meg Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A legtöbb régióban lényegében stagnáltak az árak havi összevetésben, ugyanakkor a Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala vármegyéket magában foglaló nyugat-dunántúli régióban jelentősebb, 1,7 százalékos áremelkedés következett be.

November első hetében Budapesten a használt lakásokért a három legdrágább kerületben – az V., a XII. és a II. kerületben – négyzetméterenként 1,2-1,52 millió forintot szeretnének kapni a tulajdonosok. Ezekben a kerületekben a legmagasabbak az újlakás-árak is, 2,2-2,4 millió forintnál járnak az átlagos négyzetméterárak. A  legolcsóbb használt lakások a fővároson belül a  XX., XXI. és XXIII. kerületben találhatóak, ezeknél 662-697 ezer forint az átlagár.  Az új lakások esetében a XV., XVIII. és XX. kerület nyújtja a legalacsonyabb, 920-956 ezer forintos átlagos négyzetméterárat.

A vármegyeszékhelyek közül Győr, Veszprém és Debrecen vezeti a használtlakás-piaci rangsort, mégpedig 736-748 ezer forintos összeggel. Az új lakóingatlanoknál Debrecen mellett Zalaegerszeg és Székesfehérvár van az élbolyban 950-1,1 milliós értékkel.

A legalacsonyabbak a használt lakások átlagos négyzetméterárai Salgótarjánban és Békéscsabán 269 ezer, illetve 382 ezer forintért hirdetik a lakások négyzetméterét. Ami az új lakásokat illeti Békéscsaba mellett Nyíregyháza és Kecskemét számít a legolcsóbbnak, ahol 595 ezer forint és 700 ezer forint között alakulnak az árak – ismertette az ingatlan.com.

Kapcsolódó
Visszatértek a befektetők a budapesti ingatlanpiacra
A legkedveltebb lokációk Erzsébetváros, Józsefváros, a XIII. kerület és Terézváros voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik