Otthon

Hatalmas a szakadék a balatoni ingatlanárakban

MTI Fotó: Mohai Balázs
MTI Fotó: Mohai Balázs

Az ország legdrágább és legolcsóbb ingatlanjai közül is válogathat, aki Somogyba szeretne házhoz jutni, írja a sonline.hu.

A vármegyében csaknem egymillió forint különbség is lehet a négyzetméterárak között: a vármegye déli részén pár millióba, a Balaton partján 100 milliónál is többe kerülhet egy lakóépület.

Nemcsak a vármegye északi és déli fele, hanem a Balaton keleti és nyugati oldala között is jelentős a különbség az ingatlanok árában. Balogh László az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a lapnak arról beszélt, a part mentén található épületek ára az elmúlt években annyit drágult, hogy most már jócskán lekörözi a budapesti négyzetméterét.

Ebből természetesen az is következik, hogy minél közelebb van az ingatlan a vízhez, annál többe kerül. Ha visszamegyünk az időben 10-15 évet, akkor 100 millió forintért gyakorlatilag luxusingatlanhoz lehetett hozzájutni. Manapság ennyi pénz nem biztos, hogy elég egy vízparti apartmanhoz. Esetenként 200-300-400 millió forintot is elkérhetnek egy-egy házért. Azonban minél távolabb megyünk Budapesttől, annál jobban csökken az ingatlanok értéke

– mutatott rá.

Hozzátette, a Balaton keleti-medencéjében, Siófokon több mint egymillió forintot is elkérnek egy négyzetméterért. A nyugati oldalon azonban akár harminc százalékkal kevesebbért is hozzá lehet jutni egy-egy épülethez. Azt tapasztalják, hogy a budapestiek inkább Siófokot és környékét választják, mert autóval sokkal gyorsabban elérnek oda.

Balogh László úgy folytatta, az elmúlt egy évben folyamatosan ment lefelé a balatoni ingatlanok ára. Siófokon korábban 1 millió 150 ezer forintot is elkértek egy négyzetméterért, jelenleg azonban már „csak” 1 millió 50 ezret. Hiába mentek lefelé az árak, Siófok még mindig jóval drágább, mint a főváros. Budapesten 940-950 ezer forint körül mozognak a négyzetméterárak.

Balogh László hozzátette, ha valaki kedvező áron szeretne balatoni házat vásárolni, akkor valamelyik nyugati településen kell keresgélnie. Azonban, ha még olcsóbban akar ingatlanhoz jutni, akkor Dél-Somogyban vesz házat, ahol négyzetméterenként átlagosan 300 ezer forintért, vagy sok esetben még ennél is olcsóbban kínálják az eladó épületeket.

Kapcsolódó
Ingatlanpiac: felszálló ágon a lakosság hitelfelvételi kedve
A lejtő alját viszont alighanem már magunk mögött hagytuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik